Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Festival v Nemecku zasiahla epidémia: Viacerí návštevníci sa sťažujú na bolesti brucha! Program pokračuje ďalej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STUTTGART – V Nemecku na juhozápade krajiny sa konal nedávno festival, po ktorom nastala v oblasti hotová katastrofa. Väčšina hostí sa po ukončení osláv sťažovala na bolesti brucha. Po niekoľkých dňoch sa už podobné príznaky objavili v rôznych častiach krajiny. Nemecko je na pokraji vyhlásenia epidémie.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Po každoročnom festivale v nemeckom meste Stuttgart (Stuttgart Bad Cannstadt Wasen) sa začalo objavovať čoraz viac prípadov, keď sa ľudia sťažovali na bolesti v oblasti brucha. Od začiatku tohto týždňa riešia lekári v Stuttgarte prípady ľudí, ktorým začalo byť nevoľno. Všetci boli podľa svojich slov na festivale a v časti pod stanom Göckelesmaier. Ten podľa Tagesschau zostáva naďalej otvorený. 

Ohnisko nákazy 

Prvé testy odhalili nakazenie norovírusom (akútna vírusová gastroentitída). Okrem nevoľnosti trápi účastníkov festivalu aj hnačka a často dávia. K štvrtku (25. apríl 2024) bolo oficiálne hlásených 430 prípadov. Všetci sa nachádzali pod stanom Göckelesmaier. Zdravotníci zo Stuttgartu opisujú toto miesto ako veľké ohnisko nákazy.

V stane Göckelesmaier sa počas pár dní vystriedalo mnoho návštevníkov festivalu. Práve tu má byť ohnisko nákazy
Zobraziť galériu (4)
V stane Göckelesmaier sa počas pár dní vystriedalo mnoho návštevníkov festivalu. Práve tu má byť ohnisko nákazy  (Zdroj: Facebook/Sven Holler)

Podľa odhadov sa mohlo priamo na mieste nakaziť viac ako 500 ľudí. Keďže na festival stále prichádzajú a odchádzajú z neho ľudia, príznaky sa už objavili aj mimo Stuttgartu. Cieľom je zastavenie šírenia norovírusu. 

Tu sa mali údajne objavič prvé príznaky norovírusu.
Zobraziť galériu (4)
Tu sa mali údajne objavič prvé príznaky norovírusu.  (Zdroj: Facebook/Sven Holler)

Prevádzkovateľ stanu, kde údajne malo vzniknúť ohnisko nákazy, priznal, že sa o mohlo rozšíriť práve odtiaľ. "Nakazila sa aj obsluha. Prezreli sme všetky potraviny aj nápoje. Nič nebolo pokazené. Ten vírus sem musel doniesť niekto z hostí," tvrdí majiteľ Karl Maier. 

Stan je naďalej otvorený 

"Podnikám v tejto oblasti už viac ako 30 rokov, moja rodina dokonca viac ako 90 rokov. Teraz čelíme tejto blamáži. No, nie je to dobrá vizitka," dodal sklamaný Maier. O hosťoch, ktorí tam boli začiatkom týždňa a ochoreli, nič nevie. Stan Göckelesmaier by nemal byť zatvorený. Nie je na to dôvod, vysvetlilo mesto.

"Sme v kontakte s organizátormi podujatia. Aj v mojom záujme je, aby sa epidémia čím skôr skončila," povedal Sven Matis, hovorca mesta Stuttgart. 

Vzorky

Všetci pacienti, ktorí skončili pre bolesti brucha na klinike v Stuttgarte, boli podľa Matisa liečení ambulantne. V súčasnej situácii nie je možné určiť, kde sa pacienti nakazili. Mesto dalo okamžite odobrať vzorky z tanierov, nádob, pohárov, miest na sedenie a dokonca aj z toaliet.

Festival v Nemecku zasiahla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na mieste neboli zistené žiadne nedostatky po technickej ani zdravotnej stránke. "Množia sa náznaky, že vírus sa objavil v servisnej oblasti, odkiaľ sa bohužiaľ rozšíril do celého stanu," pokračoval Matis s tým, že nič sa ešte nepotvrdilo. Pri norovíruse existuje možnosť, že infikovaná osoba nemala žiadne príznaky choroby a aj napriek tomu mohla byť prenášačom. 

Viac o téme: EpidémiePríznakyNemeckoStuttgartFestivalCannstatter VolksfestNorovrusAkútna vírusová gastroentitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu