Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Astronautov na ISS vystrašili BAKTÉRIE: Nikto nepredpokladal ich DESIVÉ vlastnosti…TOTO nečakali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON – Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS lokalizovala na palube baktérie, ktoré majú pozoruhodné a zároveň desivé vlastnosti. Sú totiž odolné voči všetkým liekom, ktoré majú k dispozícii. V prípade napadnutia organizmu by mohlo ísť o silnejšiu infekciu ako nakazenie koronavírusom.

archívne video

Stopy austronautov na Mesiac

Výskumníci a astronauti na palube ISS lokalizovali baktérie odolné voči liekom. Keďže prostredie vesmírnej stanice je maximálne sterilné, pochádzať mohli len zo Zeme. Tento nález by mohol viesť k ďalšiemu vývoju odolnejších baktérii. Otázne však bolo, ako mohla baktéria prežiť v cudzom prostredí. Odpoveďou by mohla byť mikrogravitácia. 

Mikroorganizmy na ISS

Za posledných 20 rokov sa na ISS vystriedalo takmer 300 astronautov, ktorí nechtiac priniesli na palubu aj rôzne mikróby. Výsledkom je, že na ISS vyrástla za tento čas jedinečná mikrobiálna populácia.

Astronautov na ISS vystrašili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako informujú vedci v štúdii o Enterobacter Bugandensis (E. bug.), organizmy na ISS podliehajú iným fyzikálnym vlastnostiam ako tie na Zemi, čo sa premieta aj do ich celkového vývoja. Primárne  sú súčasťou nášho tráviaceho traktu a zaraďujeme ich do skupiny patogénov ESKAPE (impozantná odolnosť voči antimikrobiálnej liečbe). 

Silná rezistencia 

Počas dvojročnej misie Microbial Tracking 1 bolo z rôznych miest v rámci ISS izolovaných 13 kmeňov multirezistentných E. bug. Vedci sa pri porovnávaní sústredili hlavne na tie typy, ktoré sú na Zemi spojené s klinickými infekciami. Príkladom môže byť sepsa, alebo rôzne iné infekcie, proti ktorým sa dávame očkovať alebo podstupujeme liečbu antibiotikami. Keď sa spomína očkovanie, mnohí si spomenuli najmä na koronavírus. Je možné, že baktérie zo Zeme, ktoré pobudli vo vesmírnom prostredí, sú ešte silnejšie a odolnejšie ako posledné vývojové podkmene koronavírusu na Zemi. 

Astronautov na ISS vystrašili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ochrana pred vzorkami

Zatiaľ nie je jasné, ako môžu baktérie ovplyvniť zdravie ľudí na ISS. Vedcom to však poskytlo predbežné varovanie pre prípad, že by sa z tohto prostredia dostali do zemskej atmosféry. Varovanie prichádza v čase, keď bola NASA vyzvaná, aby zriadila vlastné krídlo na prenášanie rôznych mimozemských vzoriek z Marsu. V tomto náklade sa môžu totiž vyskytovať mikroorganizmy z vesmíru. Výzvy sú na vytvorenie akejsi "astrobioobrany". V horninách a mineráloch môžu nastať zmeny aj počas letu na Zem.  

Viac o téme: BaktérieVesmírAstronautiOdolnosťISSNASAZemRezistenciaPatogényProstredie vo vesmíreFyzikálne vlastnostiEnterobacter Bugandensis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu