Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Prestanú sa vyrábať zbrane? USA hlásia nedostatok strelného prachu, vo svete je príliš veľa vojen

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - USA hlásia nedostatok strelného prachu. To vedie k celosvetovému nárastu cien. Vojny na Ukrajine a v Gaze odčerpávajú obrovské množstvo strelného prachu, ktorý zostáva hlavnou súčasťou zbraní pre armády na celom svete.

Popredný americký výrobca strelných zbraní a streliva Vista Outdoor varoval zákazníkov, že ceny streliva výrazne vzrastú v dôsledku „očakávaného globálneho nedostatku strelného prachu“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 655 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ceny zrejme poháňajú globálne konflikty, najmä na Ukrajine a v pásme Gazy. Strelný prach, vynájdený v Číne v 9. storočí, je aj dnes najdôležitejším vojenským zdrojom. Tak ako sa stali zbrane a rakety modernými, strelný prach – zmes ledku (dusičnanu draselného), síry a dreveného uhlia – zostáva pohonom pre strelné zbrane a rakety na tuhé palivo.

"Vzhľadom na svetové udalosti nás naši dodávatelia informovali o bezprecedentnom dopyte po strelnom prachu a očakávanom globálnom nedostatku strelného prachu," uviedla spoločnosť Vista Outdoor v nedávnom liste. Preto sa aj „naše ceny výrazne zvýšia“.

Prestanú sa vyrábať zbrane?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

NATO zvyšuje produkciu

Vojna na Ukrajine a konflikt medzi Izraelom a Hamasom v pásme Gazy viedli k výraznému dopytu po munícii, vysvetľuje americký časopis Newsweek, ktorý list získal. Ostatní veľkí výrobcovia zbraní v USA tiež nasledujú zvyšujú ceny.

Pre svetový zbrojársky priemysel, ktorého výrobné linky sú už teraz také horúce, znamená nedostatok strelného prachu ďalšie neočakávané výdavky. Spojenci v NATO nastavili vhodný kurz už v septembri. Na konferencii v Paríži boli dohodnuté zmluvy a objednávky v hodnote 2,4 miliardy eur na „státisíce dôležitých častí munície“. Začiatok prvých dodávok je naplánovaný na koniec roka.

Americký výrobca zbraní Vista Outdoor prisľúbil darovať Ukrajine jeden milión nábojov.

Viac o téme: ZbraneNedostatokStrelný prach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu