Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Verím, že Slovensko pre nás bude zdrojom poučenia, tvrdí predseda českého Senátu Vystrčil

Na snímke sprava predseda Národnej rady SR Boris Kollár a predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil
Na snímke sprava predseda Národnej rady SR Boris Kollár a predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - Verím, že Slovensko pre nás bude zdrojom poučenia, napísal v reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb v nedeľu na sociálnej sieti X predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vystrčil zdôraznil, že po voľbách štartuje ďalšia fáza, ktorou je povolebné vyjednávanie. Dodal pritom, že rešpekt k víťazovi patrí k demokracii rovnako ako rešpekt k nájdeniu vládnej väčšiny. "Slovensko je náš najbližší partner a verím, že bude pre nás aj zdrojom poučenia. Pre budúcnosť Česka to považujem za zásadné," komentoval výsledok volieb na Slovensku Vystrčil.

Po sčítaní 99,98 percenta okrskov skončila na prvom mieste strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov. Za ním Progresívne Slovensko so 17,96 percentami a Hlas-SD, ktorý získal 14,7 percenta hlasov. Do parlamentu sa podľa neoficiálnych výsledkov dostalo sedem politických subjektov. Volebná účasť dosiahla 68,5 percenta, čo je najviac od roku 2002.

Viac o téme: ČeskoPoučenieSlovenskoMiloš VystrčilParlamentné voľby 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu