Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V známej dovolenkovej destinácii sa búria: Príchod meny euro a katastrofa vo forme šokového zdražovania!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

ZÁHREB - Prešlo iba zopár dní od nového roka a tým pádom aj od vstupu Chorvátska do eurozóny, na základe čoho sa v celej krajine zmenila doterajšia mena. Chorvátske kuny išli do minulosti a nastúpilo euro, no na vládu sa začali valiť sťažnosti nespokojných občanov za šokové zvyšovanie cien. Tento fenomén je však podľa organizácie na ochranu spotrebiteľov výrazne spojený so spomínaným prijatím eura.

archívne video

Lietadlá hasili požiar na chorvátskom ostrove Pašman (Zdroj: Dromedár / AKO)

Vláda prisľúbila kroky a rast cien zo strany maloobchodu označila za "kšeftovanie a podlé vykorisťovanie". O tomto zásadnom probléme tamojších obyvateľov hovorí hlavne portál Euractiv.

S chorvátskou kunou to tiahli takmer 30 rokov 

Chorvátsko sa 1. januára stalo 20. členom eurozóny, osem rokov po rozšírení menovej únie o Litvu. Chorváti tak po 29 rokoch skončili s národnou menou kuna, pričom výmenný kurz bol stanovený na 7,5345 kuny za jedno euro.

Už v utorok (3. 1.) sa však začali množiť sťažnosti, že ceny v maloobchode aj v oblasti služieb sa zvýšili. Ako uviedla Ana Kneževičová z organizácie na ochranu spotrebiteľov, obyvatelia sú oprávnene nahnevaní a sklamaní, keďže "vláda po celý čas tvrdila, že prijatie eura nepovedie k vyšším cenám".

Reťazce ľudí klamú, hromží minister hospodárstva Filipovič

Chorvátsky minister hospodárstva Davor Filipovič v reakcii na novú situáciu v utorok uviedol, že vláda bude reagovať. "Maloobchodné reťazce zvyšovali ceny každý mesiac a teraz, po zavedení eura, to robia opäť a snažia sa ľudí oklamať. To im však neprejde." Neskôr dodal, že na stole sú všetky možnosti, od zapísania na čiernu listinu až po zmrazenie cien viacerých výrobkov.

V stredu pre Chorvátsky rozhlas, ktorý citovala agentúra Hina, povedal, že rozhodnutie o prípadnej čiernej listine za zdražovanie tovarov a služieb prijme vláda čoskoro. "Nie je žiadny dôvod na zvyšovanie cien," dodal Filipovič.

Viac o téme: CenyZdražovanieInfláciaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu