Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sankcie pomohli vyvolať nárast cien ropy a plynu: Príjmy Ruska sú zrejme vyššie než pred vojnou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Rusko má v súčasnosti zrejme z fosílnych palív viac príjmov než pred svojou inváziou na Ukrajinu, keďže celosvetové zvýšenie cien kompenzuje vplyv západných krokov obmedzujúcich ich predaj. Vo štvrtok na híringu to americkým zákonodarcom povedal vyslanec USA pre energetickú bezpečnosť Amos Hochstein. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Nemôžem to poprieť," odpovedal Hochstein senátnemu podvýboru pre Európu a spoluprácu v regionálnej bezpečnosti na otázku o tom, či Moskva teraz zarába viac peňazí na predaji ropy a zemného plynu než pred vojnou.

Rusko ponúka kupcom a záujemcom zľavu

Spojené štáty a Európska únia sa dohodli na zákaze dovozu ruských energetických surovín a zavádzajú čoraz tvrdšie sankcie, aby Rusko potrestali za jeho inváziu na Ukrajinu. Tieto opatrenia zmrazili globálne obchodovanie s ruskými fosílnymi palivami, ale takisto pomohli vyvolať nárast cien ropy a plynu. Rusko zároveň dokáže predávať viac týchto dodávok ostatným kupcom či záujemcom vrátane veľkých energetických spotrebiteľov ako Čína a India – tým, že im ponúka zľavu oproti rope z iných zdrojov.

Hochstein uviedol, že aj keď sú tieto ruské predaje Číne a Indii lacnejšie v porovnaní s dodávkami z iných krajín, nárast cien na globálnom trhu znamená, že príjmy Ruska sú teraz pravdepodobne vyššie. Hochstein tiež vyhlásil, že v nedávnych rozhovoroch požiadal Indiu, aby nekupovala priveľa ruskej ropy, a dodal, že je presvedčený, že existuje "strop", koľko ropy môže India nakúpiť od Ruska. Podrobnosti však neuviedol, napísal Reuters.

Viac o téme: PlynRopaPríjmyRuskoAmos Hochstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu