Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Izrael prišiel s revolučnou stratégiou boja proti pandémii: Hromadná nákaza!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - V Izraeli sa schyľuje k zmene prístupu v boji s pandémiou. Doteraz krajina vsádzala na vysokú zaočkovanosť. Ministerstvo zdravotníctva ale najnovšie zvažuje, že kolektívna imunita by sa mohla dosiahnuť infikovaním širokých más obyvateľstva. Dôvodom je rastúci počet nových prípadov vyvolaných variantom omikron.

Očkovaní a prekonaní nebudú musieť po kontakte s pozitívnym absolvovať karanténu. Podmienkou však bude negatívny výsledok antigénneho testu. Doteraz sa požadoval jedine test PCR. Počet pozitívnych prípadov v Izraeli neustále stúpať a má aj naďalej, pretože reprodukčné číslo R, ktoré znázorňuje, koľko ľudí môže nakaziť jeden infikovaný, stúplo z 1,47 na hodnotu 1,53. 

Najnovšie zistenie vedcov totálne ohromilo: Skúmali svaly pacientov, toto s nimi narobil COVID

Narastajúci počet infikovaných sa však zatiaľ neprejavil na počte hospitalizovaných, čo dosvedčuje, že variant omikron väčšinou spôsobuje len mierny priebeh ochorenia. Nízky počet prípadov vo vážnom stave viedol k tomu, že tamojší odborníci zvažujú prechod na model hromadnej nákazy. Podľa nich použitie iného modelu nie je možné". Dôvodom je čoraz menší záujem o očkovanie detí, ako aj neochota spoločnosti prijať lockdownové alebo iné formy opatrení. 

Palestínčan pobodal nožom dvoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

Prečo by to mohlo fungovať? 

Profesor Cyrille Cohen, ktorý vedie imunologické laboratórium na Bar-Hanovej univerzite, považuje tento prístup za správny. "Len vďaka prirodzenému vystaveniu koronavírusu a ochrane, ktorú poskytuje vakcinácia, sa vírus stane endemickým" (šíri sa, ale nevyvoláva epidémiu), vyjadril sa pre Jerusalem Post. Dôvodom však môže byť aj vysoká miera nákazy novým variantom. "Omikron je tak nákazlivý, že naša snaha o jeho zastavenie je celkom márna. Musíme chrániť tých najzraniteľnejších," myslí si profesor Hagai Levine, ktorý stojí na čele izraelskej asociácie lekárov. 

KORONAVÍRUS Izrael prišiel s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmena stratégie v Izraeli nesúvisí len s tým, že omikron spôsobuje ľahší priebeh ochorenia COVID-19 než jeho predchodca delta. Štúdia zverejnená na MedRxiv ukázala, že ľudia ktorí prekonajú tento variant, sú odolní aj voči delte. Levine sa na záver vyjadril, že pokiaľ sa potvrdí správnosť tohto výskumu, "omikron bude zrejme cesta, ako sa proti COVID-19 ubrániť". 

Viac o téme: IzraelKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu