Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Top virológ má odkaz pre váhajúcich s očkovaním: TIETO slová sa im nebudú páčiť

Nemecký uznávaný virológ Christian Drosten. Zobraziť galériu (2)
Nemecký uznávaný virológ Christian Drosten. (Zdroj: TASR/ AP )

BERLÍN - Ak sa všetci ostatní zaočkujú proti koronavírusu, budem aj ja chránený. Popredný nemecký virológ Christian Drosten pred týmto omylom varuje vzhľadom na nákazlivejší variant Delta. Virológ odporúča očkovanie najmä jednej vekovej skupine.

Podľa berlínskeho virológa Christiana Drostena neočkovaných dospelých čaká ťažká jeseň a zima. „Každému, obzvlášť každému, kto má viac ako 45 rokov, sa naliehavo odporúča, aby sa veľmi vážne pozrel na to, či skutočne nechce byť očkovaný,“ povedal výskumník z nemocnice Charité.

Veľké odhalenie: Okamih, na ktorý sa dlho čakalo? Vedci objavili Achillovu pätu KORONAVÍRUSU!

Plán niektorých ľudí, ktorí majú byť nepriamo chránení predpokladanou kolektívnou imunitou s zaočkovanosťou okolo dvoch tretín populácie, už nefunguje kvôli vysoko nákazlivému variantu Delta. „Ak sa nedáte očkovať, nakazíte sa a možno aj túto zimu.“

Top virológ má odkaz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Je potrebné mať na pamäti, že riziko nákazy neočkovaných ľudí sa zvyšuje túto jeseň a zimu preto, lebo vzhľadom na vysokú zaočkovanosť bude každý deň prípustných viac nových infekcií ako počas predchádzajúcej zimy. Očkovaní ľudia navyše budú môcť veľmi pravdepodobne preniesť vírus nejaký čas po očkovaní bez toho, aby sami ochoreli.

Nikto nemôže dúfať, že bude zachránený pred pandémiou, ktorá zmizne sama od seba, vysvetlil Drosten. Vzhľadom na variant delta nie je očkovanie primárnou otázkou ochrany komunity. Teraz je to viac o ochrane seba. Drosten bol presvedčený, že mnoho váhavých ľudí sa čoskoro zaočkuje aj preto, že zažili, čo môže Covid-19 znamenať pre neočkovaných ľudí v ich bezprostrednom okolí.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaKoronavírusChristian Drosten
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu