Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Silné zemetrasenie neďaleko Slovenska: Otrasy bolo cítiť aj v Bratislave

V tejto rakúskej oblasti došlo k silnému zemetraseniu. Zobraziť galériu (7)
V tejto rakúskej oblasti došlo k silnému zemetraseniu. (Zdroj: ZAMG)

VIEDEŇ/BRATISLAVA - V noci došlo v oblasti Neunkirchen v Dolnom Rakúsku k silnému zemetraseniu. Ako informovala tamojšia seizmická služba ZAMG o 00.57 h. bola nameraná magnitúda 4,4. Ďalšie, o čosi slabšie, otrasy prichádzali až do rána. Chvenie bolo cítiť v Maďarsku aj na Slovensku.

Po ničivom zemetrasení v Chorvátsku vznikli zvláštne úkazy: VIDEO Obyvatelia sú z nich nervózni!

AKTUÁLNE Silné zemetrasenie neďaleko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ZAMG)

„Niektoré otrasy boli zreteľne cítiť v oblasti Neunkirchenu,“ uvádza sa na webovej stránke ZAMG (rakúsky Centrálny úrad pre meteorológiu a geodynamiku). Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke deväť kilometrov vo vzdialenosti približne 11 kilometrov juhozápadne od Viedenského Nového Mesta a mnoho Viedenčanov bolo otrasmi prebudených zo spánku. Nábytok sa triasol aj v domoch a bytoch v našom hlavnom meste.

AKTUÁLNE Silné zemetrasenie neďaleko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ZAMG)

Zem sa zachvela do rána ešte niekoľkokrát. K výraznejším otrasom s magnitúdou 2,5 potom prišlo o 5.38 h. a s magnitúdou 3,2 o 07.16 h. Otrasy bolo cítiť v širšom okolí.  "Nie sú známe žiadne škody na budovách," informoval ZAMG neskôr na svojej stránke s tým, že žiadne poškodenia sa s ohľadom na silu otrasov ani neočakávajú.

AKTUÁLNE Silné zemetrasenie neďaleko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ZAMG)

Otrasy na Slovensku

Zemetrasenie bolo v Bratislave cítiť okolo 01.00 h. "Najmä ho mohli pocítiť obyvatelia v bratislavskej mestskej časti Petržalka," povedal Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi SAV s tým, že hlásenia zatiaľ evidujú len z hlavného mesta. Majú vyplnených už 30 makroseizmických dotazníkov. Zemetrasenie zaznamenala aj národná sieť seizmických staníc. Dobre to napríklad vidno na seizmograme zo stanice Modra.

Csicsay nevylučuje, že pribudnú aj ďalšie hlásenia od ľudí. Verejnosť preto vyzýva, aby v prípade, ak pocítila zemetrasenie, vyplnila makroseizmický dotazník na webe zemetrasenia.sk.

AKTUÁLNE Silné zemetrasenie neďaleko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: seismology.sk)

K podobnému zemetraseniu došlo v Rakúsku aj večer 30. marca, kedy sa epicentrum s magnitúdou 4,7 taktiež nachádzalo pri meste Neunkirchen v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Otrasy výrazne pocítili aj v spolkovej krajine Burgenland, vo Viedni a hlásenia prišli aj z Bratislavy. Svedkovia informovali, že v okolí epicentra bolo počuť aj dunenie.

Viac o téme: Zemetrasenie ViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu