Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandál okolo očkovania proti KORONAVÍRUSU: Poliaci sa hnevajú, vakcínu prednostne dostali celebrity

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

VARŠAVA - Prvé dni očkovania proti koronavírusu v Poľsku poznamenali kontroverzie okolo toho, že niekoľko verejne známych ľudí dostalo vakcínu mimo stanoveného poradia. Prednosť majú zdravotníci, ale vakcínu dostal už aj bývalý premiér Leszek Miller alebo niekoľko hercov a herečiek.

VIDEO lekára, ktorý zaočkoval prezidentku: Vysvetlil, prečo je vakcína proti koronavírusu dôležitá

Varšavská lekárska univerzita (WUM) minulý týždeň informovala, že nezávisle na vakcínach určených výhradne pre zdravotníkov získala od štátnej správy hmotných rezerv niekoľko sto dávok, ktoré bolo nutné spotrebovať do konca roka. Z nich vraj naočkovala časť zamestnancov svojich nemocníc a ich rodiny, nemocničných pacientov a 18 známych osobností, ktoré súhlasili s tým, že budú očkovaciu kampaň propagovať.

Avšak šéf štátnej správy hmotných rezerv Michal Kuczmierowski agentúre PAP povedal, že lekárska univerzita žiadne dodatočné vakcíny nedostala a "už určite nie dávku pre celebrity". Dodal, že očkovanie bolo určené výhradne pre zdravotníkov.

Zaatakował ich nawet premier Morawiecki...

Uverejnil používateľ Gazeta Wyborcza Nedeľa 3. januára 2021

"Mediálne informácie o známych ľuďoch, okrem iného zo sveta kultúry a politiky, ktorí sa nechali zaočkovať mimo poradia, sú naozajstný škandál," vyhlásil premiér Mateusz Morawiecki. "Neexistuje žiadny dôvod pre porušovanie pravidiel," dodal. Minister zdravia Adam Niedzielski oznámil, že WUM v pondelok čaká kontrola týkajúca sa podávania očkovania. Rovnako univerzita tvrdí, že chce vec vyšetrovať.

Známe osobnosti, ktoré sa nechali zaočkovať, uviedli, že využili ponuku zo strany WUM. Napríklad 74-ročný herec Andrzej Seweryn povedal, že sa tak chcel pridať k akcii na podporu očkovania. "To, čo malo byť gestom občianskej podpory vakcinácie proti covidu-19, sa stalo príležitosťou k útokom na niekoľko známych ľudí, ktorí očkovanie podstúpili," povzdychol si.

Leszek Miller, ktorý je v súčasnosti europoslancom, v televízii TVN24 pripustil, že využil možnosť, akú mu v WUM dali. "Mám 75 rokov, mám rôzne choroby a prachobyčajne sa toho vírusu bojím," povedal. Neuvažoval o tom, že by mal byť súčasťou kampane propagujúcej očkovanie, napriek tomu o ňom informoval na twitteri. "Nechcel som, aby to vyzeralo, že robím niečo tajne," vysvetlil.

Kvôli tomu, že sa nechal zaočkovať, hoci nepracuje v zdravotníctve, vylúčila zo svojich radov jedného regionálneho politika vládnuca strana Právo a spravodlivosť.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPoľskoCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu