Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koronavírus desí celý svet, ľudia panikária: Dôležitý odkaz biochemika, tohto sa treba báť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Koronavírus desí celý svet, no ešte nebezpečnejšie sú hoaxy a panika, ktorá sa šíri oveľa rýchlejšie. Ľudia vykupujú potraviny, ale aj lieky tlmiace horúčku či iné. Je však takáto panika skutočne na mieste?

Aj napriek tomu, že na Slovensku nebol žiadny prípad koronavírusu potvrdený, Slovensko robí mierne opatrenia. Napríklad na letisku kontrolujú cestujúcim teplotu. Oveľa nebezpečnejšia je však panika a hystéria, ktorá sa pomaly šíri medzi ľuďmi. Okrem toho, že v lekárňach a drogériach sú vykúpené antibakteriálne gély a rúška, ľudia u našich susedov vo veľkom nakupujú aj potraviny. 

Nákupná hystéria kvôli koronavírusu v Česku: FOTO Vybrakované regále a zúfalé predavačky

Český biochemik Jan Konvalinka si myslí, že panika je omnoho nebezpečnejšia, ako samotný vírus. "Keby som žil vo Wu-chan v Číne, bál by som sa koronovej infekcie. Pretože však žijem v strednej Európe a som zhodou okolností biochemik, ktorý sa celý život zaoberá vírami, tak sa nebojím koronavírusu, ale našich reakcií naň," napísal Konvalinka na svojom profile na sociálnej sieti.

Jan Konvalinka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Jan Konvalinka)

Ján Konvalinka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Jan Konvalinka)

"Bojím sa toho, že ma niekto v cudzine zatvorí preventívne do karantény. Bojím sa toho, že moji vydesení spoluobčania, pod vplyvom mediálnej masáže, vykúpia základné potraviny a nebudeme mať čo na večeru. Bojím sa, že populistickí politici v snahe predviesť svaly, zatvoria  hranice a pošlú celú Európu do recesie. A hlavne, že sa im tie mimoriadne stavy a obmedzovanie a atmosféra strachu zapáči a tie hranice ani neotvoria. Umývajte si ruky, jedzte ovocie a zeleninu a nenechajte sa vystrašiť," dodáva Konvalinka. 

Viac o téme: PanikaČeská republikaKoronavírusHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu