Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alarmujúca kalamita: VIDEO Obrovské požiare lesov v Rusku sú hrozbou pre celý svet, zlá prognóza

Obyvateľov Sibíri trápia rozsiahle lesné požiare Zobraziť galériu (5)
Obyvateľov Sibíri trápia rozsiahle lesné požiare (Zdroj: SITA/AP/Roscosmos Space Agency/Russian Federal Agency of Forestry)

MOSKVA - Sibírska tajga ďalej horí na ploche troch miliónov hektárov a prognózy ďalšieho priebehu sú nepriaznivé. Zhoduje sa na tom dnešná ruská tlač, ktorá za príčinu alarmujúcej kalamity označuje pasivitu miestnych úradov a nedostatočné zdroje. Pomoc v stredu prezidentovi Vladimirovi Putinovi telefonicky ponúkol jeho americký náprotivok Donald Trump. Ruská vláda chce vyšetriť, či sibírske požiare neboli založené úmyselne.

Apokalyptické požiare v Rusku: VIDEO Spálené sú už milióny hektárov lesa, ľudia v mestách sa dusia

Podľa ruských hasičov a meterológov, je situácia v ázijskej časti Ruska nepriaznivá a zlepšovať sa nebude. Dážď sa v postihnutých regiónoch, rozlohou porovnateľných s územím Belgicka, v dohľadnej dobe neočakáva.

Alarmujúca kalamita: VIDEO Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Situáciu komplikuje fakt, že na odľahlých a neprístupných miestach záchranári hasenie požiaru vzdali, pretože náklady údajne prevyšujú výšku možných škôd. Oheň sa ale podľa expertov v takom prípade môže presunúť do masívnych sibírskych rašelinísk, kde prečká zimu a na jar znovu zachváti okolité lesy.

Hovorca ministerstva pre mimoriadne udalosti dnes novinárom povedal, že miestne správne úrady v sibírskych regiónoch situáciu nezvládli, zanedbali varovanie centrálnych orgánov a boli pasívne pri hasení. Irek Chačanov, hlavný ruský expert na protipožiarnu ochranu, agentúru TASS upozornil, že znečistenie ovzdušia splodinami horenia môže mať "veľké ekologické a klimatické následky".

"Vplyv požiarov na klímu je veľmi dôležitý," varuje Grigorij Kuksin z ruskej pobočky Greenpeace. Dym, sadze a popol podľa neho urýchľujú topenie arktického ľadu a permafrostu, teda vrstvy večne zamrznutej pôdy. Požiare tiež uvoľňujú plyny, ktoré samy o sebe zosilňujú globálne otepľovanie.

Spojené štáty sú pripravené zasiahnuť

S ponukou pomoci pri hasení sibírskych požiarov zatelefonoval v stredu večer do Moskvy americký prezident Donald Trump. Podľa oznámenia Kremľa prezident Putin označil Trumpov návrh za "krok k obnoveniu plnohodnotných vzťahov" medzi Ruskom a USA. Sľúbil, že americkú pomoc využije, ak to bude potrebné.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev nariadil generálnej prokuratúre, aby vyšetrila špekulácie o zámernom založení požiarov na Sibíri. Podľa špekulácií ruskej tlače mohli lesy zapáliť pracovníci firiem, ktoré sa zaoberajú ilegálnou ťažbou dreva, aby zakryli následky svojich zločinov.

Alarmujúca kalamita: VIDEO Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/RU-RTR Russian Television)

"Ľuďom musí byť jasné, čo a ako sa vlastne stalo," povedal premiér novinárom. Vyšetrovatelia majú vláde podať správu do konca októbra.

Putin povolal armádu

Požiare zasiahli hlavne rozsiahle územia Krasnojarského kraja a Irkutskej oblasti, kde vláda vyhlásila stav ohrozenia. Putin na hasenie v stredu povolal armádu, na pomoc hasičom boli vyslané desiatky špeciálnych armádnych lietadiel a vrtuľníkov.

Alarmujúca kalamita: VIDEO Obrovské
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Joshua Stevens, VIIRS, NASA EOSDIS/LANCE, GIBS/Worldview, Suomi National Polar-orbiting Partnership, NASA Earth Observatory)

Dym z ohňa sa pomaly presúva do susedných štátov, najmä do Kazachstanu a Mongolska. Európsku časť Ruska údajne zatiaľ neohrozuje. Oheň spaľuje skôr neobývané oblasti a straty na životoch nie sú zatiaľ hlásené.

Ruský etnograf Timofej Moldanov agentúre Interfax povedal, že šamani pôvodných sibírskych národov v stredu začali obrady privolávania dažďa, ktoré by mali pomôcť oheň uhasiť. Zvlášť pôsobivé sú údajne rituály v komunitách Nencov, tajmyrských Dolganov, ugrofínskych Marijcov a Komijcov alebo východosibírskych Jakutov.

Viac o téme: PožiarDonald TrumpSibírVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu