Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Eritrejčan sotil matku s dieťaťom (†8) pod vlak v Nemecku: Krajina v šoku, VIDEO úteku zabijaka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube/Andree Badtke)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Na hlavnej stanici vo Frankfurte nad Mohanom došlo včera k dráme s tragickým koncom. Podozrivý 40-ročný Eritrejčan zhodil pod vlak ženu so synom, pričom iba 8-ročný chlapček zraneniam podľahol. Motív neľudského činu zatiaľ nie je známy. Médiá uviedli, že ženatý muž je otcom troch detí a naposledy žil vo Švajčiarsku v kantóne Zürich. Na internete sa objavilo aj video z jeho úteku, nakoniec sa ho ale podarilo zadržať.

FOTO Pohľad na krásnu rodinku z Česka je minulosťou: Smrť pod kolesami vlaku, dojemné slová na parte

Štyridsaťročnej žene, ktorú muž z perónu spolu s jej osemročným synom zhodil, sa podarilo pred prichádzajúcim ICE vlakom zachrániť. Muž, ktorý dvojicu do koľajiska strčil, sa po čine pokúsil z miesta utiecť, podľa DPA ho ale zadržali okoloidúci, ktorí ho prenasledovali až pred staničnú budovu. Chlapček podľahol zraneniam na mieste, jeho matka sa zrútila.

"Môžeme potvrdiť, že zadržaným podozrivým je eritrejský občan," reagovala frankfurtská polícia na početné otázky na twitteri. Muž sa pritom pokúsil neúspešne zhodiť pod vlak ešte ďalšiu osobu, a to 78-ročnú ženu. Tá utrpela zranenie ramena. Nemecké médiá informovali, že Eritrejčan žije vo Švajčiarsku od roku 2006 a má štatút utečenca. Naposledy býval v kantóne Zürich. To potvrdila aj tamojšia polícia, podľa ktorej má povolenie na trvalý pobyt.

Dôvod, prečo sa muž zdržiaval vo Frankfurte, nie je známy. Je predmetom vyšetrovania, rovnako ako aj motív zločinu. Prvotné informácie hovoria o tom, že muž a jeho obete sa pravdepodobne navzájom nepoznali. Páchateľ sa bude zodpovedať z vraždy a z dvojnásobného pokusu o vraždu, za čo mu hrozí až doživotie. Eritrejčan bol podľa výsledkov testov pri svojom konaní úplne triezvy a nenašli sa ani známky po užívaní drog.

História psychických problémov

Polícia švajčiarskeho kantónu Zürich medzitým podľa DPA uviedla, že predpokladaný páchateľ s bydliskom vo Švajčiarsku sa tento rok zrejme podroboval psychiatrickej liečbe. Naznačujú to dokumenty nájdené pri domovej prehliadke. Znaky prípadnej radikalizácie alebo iného ideologického motívu tohto prisťahovalca, ktorý sa hlási k pravoslávnemu kresťanstvu, zatiaľ vyšetrovanie neodhalilo.

Suseda i manželka zadržaného podľa polície zhodne uviedli, že takéto násilie z jeho strany nikdy predtým nezažili a bolo pre ne prekvapujúce. Muž však už od januára 2019 nepracoval a bol "vypísaný" pre duševné problémy. Jeho dovtedajším zamestnávateľom bol zürišský dopravný podnik.

 

Eritrejčan sotil matku s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Michael Probst)

Muža vzali od väzby

Na muža eritrejského pôvodu, ktorého zadržali po sotení matky s dieťaťom pod vlak na železničnej stanici vo Frankfurte nad Mohanom, vydal v utorok sudca zatýkací rozkaz a bol tak vzatý do vyšetrovacej väzby. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie hovorkyne miestnej prokuratúry.

Spolkový minister vnútra Seehofer podľa denníka Bild v reakcii na nešťastie prerušil letnú dovolenku. Šéf frakcie sociálnej demokracie (SPD) v regionálnom hesenskom parlamente Günter Rudolph varoval predtým, aby sa táto "hrôzostrašná vražda zneužívala" na politické účely, uviedol denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa Rudolpha je len na polícii a prokuratúre, aby objasnila okolnosti tohto činu.

Predsedníčka frakcie protiprisťahovaleckej AFD v Spolkovom sneme Alice Weidelová naopak dala vraždu do súvislosti s migračnou politikou nemeckej vlády: "Chráňte už konečne občanov našej krajiny - namiesto bezhraničnej vítacej kultúry," napísala na twitteri.

Agentúra DPA upozornila, že podobný prípad sa stal 20. júla v meste Voerde v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde 28-ročný muž pred prechádzajúci vlak zhodil 34-ročnú ženu. Aj ona následkom svojich zranení podľahla. V tomto prípade sa polícia tiež domnieva, že obeť a páchateľ, ktorý čelí obvineniu z vraždy, sa nepoznali. Podozrivý páchateľ sa podľa FAZ síce narodil v Nemecku, ale národnosťou je Srb a má aj srbské štátne občianstvo.

Viac o téme: DieťaVlakútekútočníkKoľajniceFrankfurt nad Mohanom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu