Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA, Nemecko, Kanada a Francúzsko v kauze Skripaľ podporili Londýn: Postupmi Moskvy sú zdesené

(Zdroj: SITA/Andrew Matthews/PA via AP/Toby Melville/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Veľkú Britániu vo štvrtok v spore s Ruskom po pokuse o vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry opätovne podporila štvorica kľúčových štátov Západu USA, Kanada, Nemecko a Francúzsko. V spoločnom vyhlásení konštatujú, že sú "zdesené" použitím nerovovoparalytickej látky novičok, ku ktorému sa Rusko uchýlilo prostredníctvom svojich agentov na území Veľkej Británie. Zároveň pripomínajú, že tvrdenia Veľkej Británie v súvislosti s touto kauzou už potvrdili aj nezávislí medzinárodní inšpektori.

Washington, Ottawa, Paríž a Berlín spoločne vyzvali Rusko, aby "úplne odkrylo program výroby novičoku". Všetky štyri krajiny okrem toho konštatujú, že operácia s cieľom likvidácie bývalého ruského agenta bola v Rusku "takmer určite schválená na vysokej vládnej úrovni".

Nemecko, Francúzsko, Kanada a USA sa ďalej v spoločnom vyhlásení zaväzujú, že budú spolupracovať pri odkrývaní činnosti ruských tajných služieb v zahraničí. "Budeme naďalej spoločne bojovať proti nepriateľským aktivitám zahraničných špionážnych sietí na našich územiach," uvádza sa v stanovisku.

Rusko vo štvrtok v súvislosti s najnovším vývojom v kauze Skripaľ konštatovalo, že "nevidí žiadny dôvod" na to, aby začalo vyšetrovať osoby, ktoré Veľká Británia obvinila z atentátu na tohto bývalého agenta a jeho dcéry. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov zároveň pripomenul, že Veľká Británia ani nepožiadala Rusko o spoluprácu pri vyšetrovaní.

Peskov vyhlásil, že "nikto z ruského vedenia nemá nič spoločné" s pokusom o vraždu Skripaľovcov. To, že Londýn Kremeľ z útoku obviňuje, je podľa neho neakceptovateľné. Podobne sa vyjadrila už v stredu aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá vyhlásila, že mená ani fotografie Rusov obvinených Veľkou Britániou ruskému vedeniu "nič nehovoria".

Londýn v stredu obvinil v súvislosti s marcovým útokom na Skripaľovcov dvoch Rusov zo sprisahania s cieľom vraždiť, z pokusu o vraždu a použitia nervovoparalytickej látky sovietskej výroby novičok.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu oznámila, že dvaja hlavní podozriví v prípade, Alexander Petrov a Ruslan Boširov, sú agentmi ruskej vojenskej tajnej služby GRU. Vyplýva to podľa jej slov zo zistení britských tajných služieb. Hoci Rusko zapojenie do prípadu stále odmieta, Mayová Moskvu obvinila, že "len zavádza a klame".

Námestník britského ministra vnútra Ben Wallace vo štvrtok povedal, že za útok na Skripaľovcov nesie plnú zodpovednosť ruský prezident Putin. Je to totiž podľa neho práve Putin a jeho vláda, "kto ovláda, financuje a riadi vojenskú rozviedku GRU". Británia plánuje prípad predložiť vo štvrtok aj v Bezpečnostnej rade OSN.

Viac o téme: OtravaRuskoVeľká BritániaSergej Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu