Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Japonsku odsúdili amerických vojakov: Opití znásilnili ženu!

Vojakov prevážajú na súd
Vojakov prevážajú na súd (Zdroj: SITA)

TOKIO - Dvoch príslušníkov americkej armády v piatok odsúdili na 10, resp. 9-ročný trest väzenia za znásilnenie japonskej ženy na ostrove Okinawa. Prvým z nich je 24-ročný Christopher Browning, druhého japonská tlačová agentúra Jiji Press identifikovala ako 23-ročného Skylera Dozierwalkera.

Obaja počas útoku požívali alkoholické nápoje a k znásilneniu ženy z októbra minulého roka sa priznali. Mladíci sú americkými vojakmi, nepatria však k niekoľkotisícovému kontingentu Spojených štátov pôsobiacich v tejto časti Japonska. Ich čin vyvolal v krajine pobúrenie a zvýšil odpor japonskej verejnosti voči prítomnosti Američanov na Okinawe.

Spojené štáty ešte v apríli uplynulého roka oznámili odsun približne 9000 svojich vojakov, ktorých odchod má byť súčasťou rozsiahlejšieho plánu zameraného na zmiernenie napätia medzi oboma krajinami týkajúceho sa americkej vojenskej prítomnosti na Okinawe. Tú Američania obsadili v roku 1945 počas jedného z najkrvavejších bojov druhej svetovej vojny a vybudovali tu vojenskú základňu.

Obyvatelia žijúci v jej okolí sa však dlhodobo sťažujú na hluk, znečisťovanie ovzdušia a násilné incidenty. Washington tvrdí, že základňa je dôležitá pre obranu Japonska, ktoré sa vzdalo svojej armády po druhej svetovej vojne. Na jeho území sa nachádza 47-tisíc amerických vojakov, z ktorých viac ako polovica je umiestnená práve na Okinawe. Washington ju považuje za strategickú aj pre jej polohu voči Číne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu