Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Petrák: Osemročné gymnáziá by mali byť pre najlepších, ale nie sú

Ľubomír Petrák
Ľubomír Petrák (Zdroj: SITA/Marko Erd,)

BRATISLAVA - Osemročné gymnáziá vznikali s tým, že majú byť pre najlepších, ale nie sú. Upozorňuje na to predseda parlamentného školského výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD). Navrhované zvýšenie päťpercentnej kvóty pre osemročné gymnáziá v Bratislave na desať percent nepovažuje za konečné riešenie. Avizuje malú novelu školského zákona.

"Výsledky osemročných gymnázií nie sú štatisticky významne lepšie ako výsledky iných škôl. Hovoríme tu, že osemročné gymnáziá by mali byť pre najlepších, ale nie sú, výsledky to ukazujú," povedal v parlamente Petrák. Školy podľa jeho slov vedeli desať rokov, že majú znižovať kvótu k piatim percentám. "Takmer všetky kraje, okrem Bratislavského, sa dostali na hranicu piatich percent, teda na úroveň toho, čo zákon požaduje," uviedol.

Petrák rozumie, že v niektorých mestách a regiónoch môže dochádzať k istým špecifikám, napríklad z dôvodu sťahovania sa za prácou. Preto aj súhlasí so zvýšením kvóty pre Bratislavu, hoci je zástancom päťpercentnej kvóty na celom území Slovenska. "Ale regionálne disproporcie treba riešiť," podotkol. Avizuje prípravu malej novely školského zákona, ktorá by mala stanoviť kritériá pre budúci rok.

Remišová chce debatu o kritériách pre osemročné gymnáziá

Poslanci a odborná verejnosť by mali začať debatu o kritériách pre osemročné gymnáziá. Myslí si to poslankyňa Národnej rady SR za OĽaNO Veronika Remišová, ktorá je za odklad opatrenia s kvótami pre osemročné gymnáziá o rok. "Vyzývam kolegov, aby kvóty odložili a v pokoji začnime hovoriť o tom, či chceme osemročné gymnáziá alebo nie, aké ich chceme, či koľko," povedala v pléne Remišová. Je presvedčená, že treba podporovať systém nadaných detí, ale súčasne by mali byť excelentné aj základné školy.

Koaliční poslanci poukazujú na to, že osemročné gymnáziá nemajú výrazne lepšie výsledky ako základné školy. Poslanci Smeru-SD si myslia, že by bolo treba nadané deti viac začleniť do základných škôl a nie ich odčleňovať.

Osemročné gymnáziá v Bratislave by mohli prijať viac ako päť percent detí

Osemročné gymnáziá v Bratislavskom kraji by mohli prijať do prvých ročníkov viac ako päť percent detí. Kvótu z piatich na desať percent navrhuje zvýšiť poslanec Jaroslav Paška (SNS) k novele školského zákona z dielne jeho straníckych kolegov.

Školy, ktoré prijímajú deti na základe overenia špeciálnych schopností, zručností alebo nadania, by nemali mať žiadne percentuálne obmedzenie. Hovorí ďalej Paškov pozmeňujúci návrh. Opatrenia sa majú týkať iba nového školského roka 2018/2019.

Ak by kvóta pre osemročné gymnáziá v Bratislave bola len päťpercentná, školy v hlavnom meste by to podľa Pašku veľmi poškodilo. "Úprava umožní uspokojiť väčší počet o uvedené štúdium, pretože súčasnosti ich záujem výrazne prevyšuje možnosti ich prijatia vzhľadom na platný päťpercentný podiel novoprijatých žiakov," uvádza Paška v pozmeňujúcom k návrhu.

Viac o téme: Ľubomír PetrákOsemročné gymnáziá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu