Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

EXKLUZÍVNE ODHALENIE Spojené štáty zverejnili dokument: Projekt vojenskej základne na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Novinky, ktoré poriadne prekvapia! Na vládnej stránke Spojených štátov sa objavili informácie, ktorý bude Slovákov mimoriadne zaujímať. Podľa neho by totiž na našom území malo vyrásť americké vojenské centrum.

Projekt vojenskej minizákladne zverejnil na svojej webovej stránke portál obdobný nášmu Úradu pre verejné obstarávanie ešte vo februári. Zaujímavé je, že zákazka za päť miliónov dolárov unikla akejkoľvek pozornosti. Doteraz sa na Slovensku o podobnom projekte nehovorilo. Ako sa nám podarilo zistiť, už v auguste by mal byť známe, kde konkrétne bude centrum stáť, kto ho postaví a ako bude vyzerať.

V dokumente sa píše, že ponuky môžu jednotlivé firmy zasielať do zajtra. Musia však spĺňať dosť prísne kritériá. Jednou z nich je aj protiteroristická ochrana. Celú zákazku má na starosti armáda Spojených štátov. Ako kontaktné údaje sú uvedené mená príslušníkov na nemeckej základni. Minimálna hodnota zákazky je dva a pol milióna eur.

Zákazku môže vyhrať iba americká spoločnosť, pričom musí byť schopná komunikovať so slovenskými úradmi v našom jazyku. V tendri ide predovšetkým o naplánovanie a dizajn vojenských zariadení, ďalśie plánovanie, rôzne topografické mapy a prieskumy.

Podmienky tendra

Samotný kontrakt zahŕňa ďalšie vecí, medzi ktoré patrí aj inžinierske posúdenie a systémové analýzy existujúcich zariadení a infraštruktúr, posúdenie protiteroristickej ochrany, enviromentálne posúdenie a technická pomoc, ochranná infraštruktúra, stavebná inšpekcia, záruka stability či bezpečnostná inšpekcia.

Americká základňa na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: fbo.gov)

EXKLUZÍVNE ODHALENIE Spojené štáty
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Americká základňa na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: fbo.gov)

Najväčšia vojenská základňa v Európe

V roku 2014 bol témou číslo jedna v rámci NATO práve projekt najväčšej základne, ktorá by bola vo východnej Európe. Jasným favoritom bolo však Poľsko, ktoré o ňu prejavilo obrovský záujem, na rozdiel od Slovenska, Maďarska a Českej republiky, ktoré boli proti tomu, aby bola vybudovaná na ich území.

Projekt, ktorého sa týka Slovensko by mohol okrem úplne novej základne súvisieť aj s plánmi na vybudovanie logistického centra NATO, ktoré vzniklo v Bratislave alebo výcvikového strediska pre vrtuľníky Blackhawk.

Americká základňa na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: fbo.gov)

Reakcia ministerstva obrany

Vedenie rezortu obrany upozorňuje, že nevedie žiadne rokovania s americkou stranou o výstavbe žiadnej základne, ani vojenského centra na území Slovenskej republiky. „V rámci bilaterálnych stretnutí sa doteraz uskutočnili iba neformálne rokovania, z ktorých vzišla možnosť podpory rozvoja už existujúcej infraštruktúry v rámci Ozbrojených síl SR. To znamená, že Slovenská republika má príležitosť modernizovať svoju vojenskú infraštruktúru, v tomto prípade určenú pre Vzdušné sily OS SR. V rámci toho by mohli byť zmodernizované letiská na Sliači a v Kuchyni, čo samozrejme vnímame pozitívne aj z pohľadu novej modernej techniky, ktorá je postupne zavádzaná do ozbrojených síl, a pre ktorú je potrebné zabezpečiť adekvátnu infraštruktúru," uvádza rezort.

„V tejto súvislosti však ešte neboli podpísané žiadne dokumenty ani medzivládna dohoda, preto je predčasné hovoriť o realizácii medializovaného projektu. Rezort obrany však víta každú investíciu do modernizácie, ktorú sa nám podarí získať aj v rámci medzivládnych projektov. V prípade, že dôjde k dohode, budeme o nej a jej výhodách pre Slovenskú republiku, určite včas informovať," dodáva hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Ambasáda: Ide o potenciálne kontrakty

Ako sa vyjadrila americká ambasáda, európske velenie iba začalo proces návrhu, pričom architektonicko-inžinierske kontrakty pre prácu na Slovensku udelí iba možno.„Nie sú to zakázky na výstavbu a nie je garantované, že budú použité," píše sa v stanovisku. „Potenciálne kontrakty sa skôr týkajú architektonických služieb pre potenciálne vylepšenie letísk na Slovensku. Tieto vylepšenia umožnia slovenským letiskám lepšiu podporu lietadiel zo Slovenska a spojenecov NATO prostredníctvom zlepšených dráh. Potenciálny projekt je súčasťou European Reassurence Initiative, ktorej cieľom je uistiť spojencov o americkej záväzku k ich bezpečnosti a územnej celistvosti ako členov NATO."

Viac o téme: ZákladňaUSASlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu