Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šefčovič a Hahn na konferencii v Kyjeve prezentovali pomoc EÚ pre Ukrajinu

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič sa dnes v Kyjeve zúčastnil na energetickom paneli, ktorý bol súčasťou konferencie "Medzinárodná podpora pre Ukrajinu". Konferencia sa konala deň po 7. summite EÚ - Ukrajina, prvého od pádu bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Šefčovič sa v Kyjeve stretol s ukrajinským ministrom energetiky Volodymyrom Demčišynom, s ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom a rokoval aj s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom.

Dnešnú konferenciu za účasti približne 500 politikov a ekonómov z 50 štátov sveta pripravila ukrajinská vláda s cieľom prezentovať už realizované úspechy v rámci reformného procesu, ktorý od Kyjeva požaduje EÚ výmenou za finančnú podporu a načrtnúť ďalšie plány, ktoré Kyjev pripravuje pre rozvoj krajiny.

Šefčovič na konferencii diskutoval o reforme ukrajinského energetického sektora a upozornil na možnosti vyplývajúce z členstva Ukrajiny v Energetickom spoločenstve a z podpísania asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s EÚ.

Európska komisia na kyjevskej konferencii oznámila, že ako súčasť 11-miliardového balíka finančnej pomoci pre Ukrajinu, prijala osobitné opatrenia pre rozvoj súkromného sektora a zbližovania sa s európskou ekonomikou.

Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn uviedol, že ide o opatrenia v hodnote 70 miliónov eur, ktoré sú reakciou EÚ na naliehavú potrebu podporiť oživenie a ekonomický vývoj na Ukrajine. Tento krok pomôže najmä malým a stredným podnikom v rôznych regiónoch Ukrajiny. Pomoc EÚ bude doplnená o ďalších 40 miliónov eur v podobe úverových záruk, ktoré povedú k uľahčeniu prístupu k financiám pre ukrajinské podniky.

"Vďaka podpore priaznivého prostredia pre investície, poskytovaním služieb pre rozvoj podnikania na regionálnej úrovni a riešením niektorých z prekážok pre rozvoj malých a stredných podnikov, EÚ prispeje k hospodárskemu oživeniu (Ukrajiny) a to najmä v regiónoch najviac postihnutých vnútorným vysídľovaním osôb," uviedol Hahn.

Šefčovič a Hahn na
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu