Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nečakané priznanie nájomného vraha Jozefa Roháča: Zvrat v prípade 22 rokov starej vraždy

Jozef Roháč na súde
Jozef Roháč na súde (Zdroj: TASR/MTI)

BUDAPEŠŤ - V kauze vraždy maďarského podnikateľa Józsefa Prisztása, ktorá sa stala pred 22 rokmi, nariadil budapeštiansky Súd hlavného mesta obnovu konania. Informovala o tom v nedeľu komerčná televízia RTL Klub, podľa ktorej sa k vražde priznal Slovák Jozef Roháč, ktorý bol ako hlavný obvinený v kauzách atentátu a vraždy v Maďarsku odsúdený na trest doživotného odňatia slobody.

Roháč 14. augusta vypovedal na Národnom úrade vyšetrovania v Budapešti. Slovák sa priznal k vražde Prisztása, pričom súd pred dvoma rokmi právoplatne odsúdil za tento skutok Istvána Hatvaniho. Odsúdený Jozef Roháč počas viacerých vypočúvaní naznačoval, že v kauze vraždy Prisztása z 1. novembra 1996 v Starom Budíne (Óbuda) chce vypovedať, až ho napokon vyšetrovatelia v auguste v rámci iniciatívy na obnovu súdneho konania tohto prípadu vypočuli.

Podľa dokumentov, ktoré získal spravodajský server Index.hu, Roháč v auguste vo svojej výpovedi poprel účasť na vražde podnikateľa Jánosa Fenyöa a na bombovom útoku na budapeštianskej ulici Aranykéz. Dodal však, že Prisztása zavraždil on. Roháčov advokát Tamás Fülöp po uvedenej výpovedi uviedol, že jeho mandant sa na takmer osemhodinovom vypočúvaní priznal k vražde Prisztása, odpovedal na otázky kriminalistov a detailne popísal priebeh vraždy. Advokát konštatoval, že Hatvani preto sedí vo väzení nevinne.

Obnova konania v ďalších kauzách

Maďarský odvolací súd hlavného mesta vlani 7. novembra nariadil obnovu konania v kauzách, v ktorých bol Roháč odsúdený. Odvolací súd 19. mája 2017 potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, keď obvineného Slováka odsúdil právoplatne na doživotie za bombový útok na budapeštianskej ulici Aranykéz v júli 1998 a za vraždu Fenyöa vo februári toho istého roku. Ďalším obvineným v kauze bol Tamás Portik, ktorý dostal 13 rokov väzenia za objednanie atentátu na ulici Aranykéz.

Podľa vyšetrovateľov spáchal Roháč 2. júla 1998 v centre Budapešti bombový atentát na objednávku Portika. Obeťami výbuchu osobného vozidla značky Polski Fiat sa okolo poludnia stali štyria ľudia, medzi nimi aj podnikateľ József Károly Boros, ktorý spolupracoval v naftových kauzách s políciou. Zranenia utrpelo 24 ľudí, zväčša zahraničných turistov. Roháča zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 bol vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.

Viac o téme: Jozef RoháčVražda József Prisztás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu