Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Známy herec Václav Postránecký (†75) podľahol ťažkej chorobe

Známy herec Václav Postránecký (†75) podľahol ťažkej chorobe Zobraziť galériu (6)
Známy herec Václav Postránecký (†75) podľahol ťažkej chorobe (Zdroj: twitter/rezniklukas)

PRAHA - Vo veku 75 rokov zomrel v utorok večer po ťažkej chorobe herec Václav Postránecký. Informoval o tom hovorca Činohry Národného divadla Tomáš Staněk.

Postránecký bol dlhoročným členom činoherného súboru prvej českej scény, venoval sa dabingu a známy je z mnohých filmových a televíznych úloh. Diváci ho poznajú z filmových rozprávok či obľúbených televíznych seriálov, napríklad Bol raz jeden dom, Cirkus Humberto alebo Četnické humoresky. "Václav Postránecký v utorok 7. mája o 22:40 v kruhu najbližšej rodiny podľahol dlhému statočnému súboji so zákernou chorobou," uviedol hovorca.

V divadle pôsobil obľúbený herec už od začiatku 60. rokov. Prešiel niekoľkými scénami, v rokoch 1969 až 1978 pôsobil v činohernom súbore Mestských divadiel pražských a od začiatku roka 1979 bol členom činohry Národného divadla. V posledných dvoch desiatkach rokov sa objavil napríklad v Našich Furiant, v Čapkovej Veci Makropulos, v Moliérovej Pánovi z Prasečkova, v Čechovových Troch sestrách či v odvážnych inscenáciách Roberta Wilsona.

Výrazne sa uplatnil aj pri filme a v televízii. Napríklad hral jedného z troch otcov v divácky najobľúbenejšie komédii 20. storočia S tebou ma baví svet, milovníka života a krásnych žien Karla Zajicka vo filme Konto separátorov, dedka v snímke Ako sa krotia krokodíly či vinára v komédiách Bobule a 2Bobule. Vedľa herectva sa venoval aj dabingu a réžiu a tiež vyučoval. V rokoch 2005 až 2011 bol prezidentom Herecké asociácie, ktorá udeľuje Ceny Thálie.

Viac o téme: ChorobaúmrtieVáclav Postránecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu