Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nikodým je v exotickom Bhutáne! AHA, na čo nahovoril miestnych: Keby to nebolo na VIDEU, neuveríte

Martin Nikodým spoznáva Bhután Zobraziť galériu (5)
Martin Nikodým spoznáva Bhután (Zdroj: archív MN)

BHUTÁN – Martin Nikodým je vášnivý cestovateľ. Precestoval už kus sveta a stále nemá dosť. Aktuálne aj s partiou kamarátov spoznáva Bhutan.

Moderátor Martin Nikodým niekoľkokrát vyhlásil, že cestovanie ho naučilo pokore a porozumeniu. V tomto pocite je doslova „Milionárom“ a ak „Miluje Slovensko“, ešte viac si to uvedomí po návrate domov. Nejde pritom len o samotné spoznávanie cudzích krajín, ich krás a miestnej kultúry, ale aj o relax a oddych. Ak sa pýtame na najkrajší zážitok, odpoveď je jasná: „Je to najlepšia čistička hlavy“.

Momentálne Martin odcestoval do jednej z najchudobnejších krajín sveta, kde žijú šťastní a spokojní ľudia. „Už 28 rokov cestujem s tými istými priateľmi po svete. Tento rok sme v Bhutane“, hovorí Martin o krajine, v ktorej odmietajú masový turizmus a prírodu si maximálne chránia. „Vždy spoznávame krajinu, jej ľudí a ochutnávame ich jedlo. Náš plán je absolvovať 7 dňový treck pod horu Jomolhari a navštíviť čo najviac z Bhutanu. Čo stihneme za dva týždne. Potreboval som výdych od pracovných a iných povinností a toto je pre mňa veľký nádych“, priznáva moderátor.

Buthán je typickým príkladom hornatej krajiny. Takmer 50 % rozlohy sa totiž nachádza v nadmorskej výške nad 3 000 m n.m. Treba si na to zvyknúť. „Najnáročnejšia je asi nadmorská výška a aklimatizácia na ňu. Stále sa pohybujeme vo výške nad 3 000 m a priblížili sme sa k výške 5 000 m, ja som už bol aj vyššie. Bol som na Kilimandžáro, ale vždy je to jedinečné a je to o tom, či sa telo prispôsobí nadmorskej výške alebo nie. Ja som tu v Bhutáne mal na začiatku vcelku problémy, ale napokon som to zvládol a dostali sme sa aj do väčších výšok“, pochvaľuje si Martin a dodáva, že denne prejdú aj 15-20 km. Je im však spolu aj veselo, o čom svedčí video, ktoré vzniklo vlastne náhodou pri stretnutí ľudí v Bhutane. „Ten bhutánsky raper bol náš sprievodca v horách a počas dní pochodovania po horách a nachodených kilometroch sme vymysleli spoločnú skladbu o ich krajine a o nás ako návštevníkoch“, napísal nám moderátor.

Nikodým je v exotickom Bhutáne! AHA, na čo nahovoril miestnych: Keby to nebolo na VIDEU, neuveríte (Zdroj: Martin N.)

Viac o téme: CestovanieBhutánMartin Nikodým
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu