Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vládu dobehli predvolebné klamstvá

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SMER - SD )

Vláda Igora Matoviča je tu čoskoro už rok a začínajú sa kopiť otázky ich vlastných voličov, ktorí sa pýtajú, kedy konečne začnú plniť svoje predvolebné sľuby. Ide napríklad o zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, preplácanie operácii v zahraničí, či záväzok vystavať 25 tisíc nájomných bytov ročne.

Základná odpoveď koaličných poslancov a ministrov, ktorú ju opakujú ako mantru je, že nestíhajú “lebo korona.” Koronakríza ich po zákonodarnej stránke tak strašne zaťažuje, že zatiaľ jednoducho nemali čas naplniť tieto sľuby. Zaujímavá obrana, nuž asi by sme mali byť naozaj vďační, že napriek takému vyťaženiu v boji s tou “hnusobou” stihli v koalícii prijať toľko podivných rozhodnutí a zákonov, ako napríklad:

“Zrušenie obedov pre deti zadarmo a zavedenie daňového bonusu, ktorým pripravia samosprávy každoročne o 100 miliónov eur. Zrušili Smerom prijaté 13. dôchodky, znížili automat na minimálnu mzdu a rovno aj zmrazili príplatky za prácu v noci a cez víkend. K tomu ešte naviac 13. a 14. platy najprv zaťažili odvodmi a potom ich ešte aj zdanili,” hovorí člen predsedníctva strany SMER - SD Igor Melicher.

Vládu dobehli predvolebné klamstvá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SMER - SD )

Rovnako tak v čase krízy zvýšili nájomné za pôdu pre poľnohospodárov. Malým podnikateľom zvýšili dane o viac než tretinu a otvorene hlásia aj ďalšie zvyšovanie daní z majetku a spotreby, čiže staré dobré zdražovanie. Podľa ich slov šetria a prepúšťajú štátnych zamestnancov, lebo vraj nie sú peniaze, no jedným šmahom pera nakúpili izraelské radary za 150 miliónov eur. Schválením neprofesionálnej reformy súdnej mapy oberú ľudí z menších obcí o prístup k spravodlivosti. Predložili tak netransparentnú reformu verejného obstarávania, že ju kritizujú dokonca aj mimovládky. 

“Svojvoľne uznali Guaidóa za prezidenta Venezuely a bieloruskej opozícii expresne poslali 700 tisíc eur. Urýchlene prijali novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá, žiaľ, vidí len jednu svetovú stranu. Z novinárov chcú urobiť nadľudí, na ktorých nebude platiť zákon a ohovárať budú môcť hocikoho. Ústavnému súdu odobrali právo posudzovať súlad ich zákonov s ústavou," pripomína predseda Mladých sociálnych demokratov Robert Bestro. 

Zákonom zakázali stavať nové sochy a pamätníky osobnostiam bývalého režimu. Už tretíkrát bude parlament riešiť obmedzovanie potratov. A aby toho nebolo málo, ľuďom zobrali možnosť petíciou protestovať proti hazardu vo svojom obci alebo v meste. No a potom tu máme také absurdnosti akou je Lex Lipšic, len aby dostal D. Lipšic svoju trafiku špeciálneho prokurátora a tak totálne spolitizoval prokuratúru na Slovensku. Schválili zbytočný antiplagiátorský zákon, ktorým sa neriadia ani vládni plagiátori ako Matovič, Gröhling či Kollár. A k tomu ďalšie desiatky zle pripravených a miestami až zbytočných zákonov a noviel. Takže ten ich argument, že nestíhajú plniť sľuby, lebo sto percent času venujú pandémii, je len bohapusté klamstvo. 

“Najtragickejšie v boji s pandémiou je, že zlyhávajú ešte viac, než pri plnení svojich predvolebných sľubov. Druhá najnižšia pomoc na občana v Európskej únii. Najviac obetí na milión občanov na svete a k tomu otvorené priznanie, že zomreli zbytočne len kvôli ich neschopnosti a nečinnosti,” hovorí podpredseda Smeru - SD  Erik Kaliňák. 

Tisíce prepustených Slovákov zo súkromných, ale aj štátnych firiem. Zvláštne, že kým v celej Európskej únii rast nezamestnanosti spomaľuje, u nás naopak zrýchľuje. Takmer 8 percent domácnosti na Slovensku dostali do situácie, kedy nezvládajú ani zaplatiť účty za elektrinu. 

“Už kompletne ignorujú epidemiológov, lekárov či dokonca vlastného ministra zdravotníctva a na konci roka neprijali viac než mesiac žiadne protipandemické opatrenie. Ako jediní dobrovoľne nasilu dookola celoplošne, pardon, screeningovo testujeme celý národ. A to testami od dopredu vybranej a im blízkej firmičky z Trnavy,” kritizuje neschopnosť vlády Erik Kaliňák. 

Štyrikrát sfušovali plán obnovy a tak ohrozili čerpanie šiestich miliárd z eurofondov. Udelili si takmer 9000 výnimiek z vlastných opatrení. A samozrejme neustále hádky a obviňovania medzi koaličnými partnermi, v ktorých sa obviňujú, koho chybou nezvládajú riadiť štát.

Na záver tu máme strohý odkaz od ministra Hegera pre všetkých živnostníkov, podnikateľov či bežných ľudí na Slovensku: Dôsledky druhej vlny pandémie sú slabšie než tej prvej a pomoc štátu je dostatočná. Ak máte inú skúsenosť a nebodaj sa nachádzate v ekonomicky zlej životnej situácii vedzte, že za to určite nemôže súčasná vláda a chyba je jedine vo vás.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu