Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Mastná stolica neveští nič dobré: Ak páchne a je bledá, bežte k lekárovi

(Zdroj: GettyImages)

Stolica sa skladá z odpadu, ktorý vzniká trávením potravy skonzumovanej počas dňa. Väčšinou má charakteristický vzhľad aj zloženie. Niekedy v nej však človek môže spozorovať tuk. Ide o znak, že niečo nefunguje správne.

Prítomnosť tukových usadenín v stolici je klinickým prejavom nazývaným steatorea. Pankreatické lipázy, žlčové kyseliny a črevný epitel sprostredkúvajú trávenie a vstrebávanie tukov. Nesprávne fungovanie ktorejkoľvek z týchto častí môže viesť k vzniku tohto nepríjemného stavu.

Príznaky steatorey

Stolica môže mať rôzny tvar aj veľkosť. Závisí to najmä od stravy, ktorú konzumujeme a aj od množstva tekutín, ktoré vypijeme. Ak sa v nej nachádza tuk, býva objemnejšia, páchne a je bledá. Často pláva v záchode a ťažko sa splachuje. Ľudia, ktorých trápi, pociťujú aj tieto príznaky:

- chronická hnačka
- kŕče a brušná distenzia
- plynatosť
- strata váhy

Postihuje aj malé deti. Tie môžu mať závažnejšie príznaky vrátane spomaleného rastu a oneskorenej puberty.

Príčiny a rizikové faktory

Tuk v stolici sa zvyčajne objavuje pri nedostatočnej produkcii pankreatických lipáz alebo žlčových kyselín. Môže tiež vyplynúť z poškodenia epitelu prvej časti tenkého čreva. Preto steatorea býva sprevádzaná ochoreniami postihujúcimi pečeň, pankreas alebo črevo. Bežným stavom, ktorý môže spôsobiť výskyt tuku v stolici, je celiakia. Ďalšie choroby, pri ktorých sa môže objaviť sú:

- cystická fibróza
- cholestáza
- Crohnova choroba
- HIV enteropatia
- Whippleova choroba
- parazitóza (ako je giardiáza)
- operácie pankreasu alebo čriev

Ako diagnostikovať tuk v stolici?

Lekári dokážu diagnostikovať prítomnosť tuku v stolici na základe klinických nálezov. Na potvrdenie diagnózy sú však potrebné rôzne laboratórne testy. Pozostávajú z kvalitatívneho a kvantitatívneho rozboru tuku vo vzorkách stolice. Kvalitatívne sa bude snažiť preukázať prítomnosť makroskopického tuku vo vzorke. Kvantitatívna analýza sa bude snažiť určiť jeho množstvo vylúčené za určité časové obdobie. Na to bude musieť pacient odobrať rôzne vzorky stolice v priebehu 1 až 3 dní. Výsledok je pozitívny, ak dôjde k vypudeniu viac ako 7 gramov tuku za 24 hodín.

Kedy navštíviť lekára?

Liečba prítomnosti tuku v stolici závisí od ochorenia, ktoré spôsobuje tento prejav. Vo všeobecnosti je najlepšie udržiavať vyváženú stravu s nízkym obsahom lipidov a telo správne hydratovať. Pacient by sa mal tiež vyhnúť konzumácii potravín, ktoré spúšťajú príznaky. Dostatočný odpočinok a odvykanie od fajčenia tiež pomáhajú zmierniť symptómy. Zvyčajne je prospešné aj zníženie príjmu alkoholu, ako aj podávanie liekov proti nadúvaniu, antacíd a liekov proti hnačke.

U pacientov s diagnózou celiakia je nevyhnutné zavedenie celiatickej diéty a edukácia.

Každý, kto spozoruje prítomnosť tukových kvapôčok v stolici, by sa mal poradiť s odborníkom. Je tiež dôležité vyhľadať odbornú pomoc v prípade zvýšeného počtu vyprázdňovania alebo keď sú výkaly bledé a páchnuce.

Viac o téme: StolicaTravenieTuk v stoliciSteatorea
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9