Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Odber plynu má znížiť tisícka podnikov, inak hrozí výpadok

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spotrebu plynu počas súčasného núdzového režimu by mala oddnes výrazne obmedziť asi tisícka slovenských podnikov.

Ak by firmy, ktoré majú dohodnutý ročný odber nad 60.000 metrov kubických plynu, nedodržali obmedzenia, môžu byť ohrozené dodávky na východné Slovensko. Novinárom to dnes povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Ruský plyn úplne prestal prúdiť na Slovensko počas noci, krajina čerpá komoditu zo zásobníkov.

"Všetci títo odberatelia musia dodržať takú odberateľskú disciplínu, aby pokryli len technologickú bezpečnosť svojho zariadenia," vyhlásil Jahnátek. Pokiaľ by dotknuté podniky nerešpektovali platné obmedzenie a odčerpávali by príliš veľa tlaku z prenosovej sústavy, mohli by sa skomplikovať dodávky plynu na východ krajiny, dodal.

Výpadok dodávok plynu podľa ministra môže ohroziť tiež zásobovanie elektrinou. Po odstavení druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach totiž väčšinu nevyhnutných podporných služieb pre elektrizačnú sústavu zabezpečujú dodávatelia, ktorí na ich produkciu využívajú plyn. "Pokiaľ nezabezpečíme dostatok podporných služieb, môže nastať blackout," varoval Jahnátek.

Slovensko pri súčasných teplotách spotrebuje denne okolo 30 miliónov metrov kubických plynu. Po zastavení dodávok surovinu čerpá zo zásobníkov dominantného prepravcu, ktorým je Slovenský plynárenský priemysel. Podľa Jahnátka sa v zásobníkoch nachádzajú asi dve miliardy metrov kubických plynu. "Zásoby sú skutočne dostatočné a sú dosť dlhé na to, aby obyvateľstvo počas celého zimného obdobia nepocítilo nejaký nedostatok plynu," ubezpečoval minister.

Problémy s dodávkami plynu má podobne ako Slovensko ďalšia viac ako desiatka krajín. Zo zodpovednosti za ich prerušenie sa navzájom obviňovala ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz a ruský Gazprom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu