Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

VIDEO Streľby na Fica vyvoláva otázniky: Ušiel jeden z policajtov? Obrovská chyba, toto môže ochrankára diskvalifikovať

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Profimedia, FB)

HANDLOVÁ - Internetom sa šíri video, ktoré zachytáva Juraja C. ako päťkrát vystrelil na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica. Na záberoch sa nám podarilo zachytiť jedného z policajtov, ktorý z miesta streľby uteká a ďalšieho, ktorý na pár sekúnd zmrzne. Kde vidí analytik Radovan Bránik najväčšie chyby?

Celé Slovensko šokoval chladnokrvný atentát spisovateľa Juraja C. na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorý bol pravdepodobne politicky motivovaný. Strelca sa ochrankárom a policajnému zboru podalilo eliminovať v priebehu pár sekúnd. Napriek tomu však stihol päťkrát vystreliť a trikrát zasiahnuť premiéra.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Video z tejto streľby sa začalo sociálnymi sieťami šíriť rýchlosťou blesku. Na záberoch je vidieť, ako jeden z policajtov, ktorý sa nachádza na pravej strane hneď pri plote po druhom výstrele začal okamžite utekať na pravú stranu mimo záber a chytil si pravou rukou zbraň na nohaviciach. Podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika mohlo ísť o jeho úlohu a mal sa snažiť dostať civilistov do bezpečia. 

"V momente, keď dôjde k nejakému incidentu tam sa spúšťajú na automatizmoch. Každý vie, akú má úlohu. Dvaja idú zaľahnúť telo chránenej osoby. Ostatní majú za úlohu toho páchateľa čím skôr eliminovať a vzdialiť všetky osoby, ktoré by tam mohli byť náhodnými obeťami alebo spolupáchateľmi a tak ďalej, že potrebujú ten priestor vyčistiť. Čiže úloha toho, kto akoby utekal, bola pravdepodobne obehnúť ten plot a čím skôr tých ľudí dostať preč," prezradil pre topky.sk bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

VIDEO Streľby na Fica
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto: Youtube/RTV Prievidza)

Na videu je však vidieť, že po spacifikovaní strelca sa policajt otočí a vracia sa naspäť k ochrankárom a nie je vidieť, žeby sa snažil niekoho z ľudí dostať preč z miesta streľby. Bezpečnostný analytik pripustil, že je možné, že situáciu daný policajt vyhodnotil nesprávne, avšak, aby to posúdil, musel by vedieť, čo mimo záber videl a aká bola jeho úloha. 

Jedna skupina policajtov je totiž pripravená, že ich hlavnou úlohou je dostať dav preč. "Úloha je vtedy dav dostať ďalej. Robí sa to tak, že jednou rukou sa siahne na zbraň. Netasí ju, len si ju odhalí a jednou rukou siahne na ňu, aby bola viditeľná, aby bola hrozbou a druhou rukou predsunutou pred seba s roztiahnutými prstami sa snaží vzdialiť dav," dodal anyltik.

Jeden z ochrankárov zamrzol

Viac ho však zarazil jeden z ochrankárov, ktorý po streľbe zamrzol. Malo sa pritom jednať o skúseného člena ochranky, pri ktorom by sa takéto veci stávať nemali. "Jeden tam zamrzol na viac ako dve sekundy po prvom výstrele. Zostal úplne nehybný." To je podľa bezpećnostného analytika Radoslava Bránika tá najhoršia možnosť a nie je nič horšie.

VIDEO Streľby na Fica
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto: Youtube/RTV Prievidza)

"Dokonca aj keby ste utekali, tak stále ste menší cieľ pre strelca, ako keď zostanete stáť, lebo na vás môže efektívnejšie vystreliť. Jasné, bežný človek, civil, keď sa ozve rana, buď sa zľakne alebo zmrzne, ale profesionál sa to musí odučiť. Nesmie zmrznúť nikdy. No a tento zmrzol," skonštatoval analytik pričom naznačil, žeby ho to mohlo stáť miesto. "Kto zamŕza, tak si veľmi už nezahrá v takomto tíme, lebo ho to diskvalifikuje," dodal. Zároveň však poznamenal, že posúdenie konania daných policajtov nechá na kompetentných.

Chyboval celý tím

Nedá sa však len jednotlivo určiť, kto nesprávne zareagoval. Podľa neho bolo vidieť nedostatky hneď na začiatku. "Chyba bola v princípe už v tom, že nasledovali premiéra k tomu plotu všetci. Vždy dvaja až traja by mali ísť prví. Vyslovene urobiť ten posledný akoby check, kde si oni overia, že sa tam nenachádza nikto, kto by mohol byť bezprostrednou hrozbou. Tu však bolo vidno, že premiér išiel k plotu ako prvý a oni ho nasledovali ako ovečky. Tam bola chyba celého tímu," ostro poznamenal Bránik.

Myslí si, že zasiahnuť mali dávno pred tým, ako vôbec premiér pristúpil k plotu. "Ten človek sa tam pohyboval dlho predtým, obzeral si ten priestor. Pre cvičené oko to, kde on mal akože skrytú zbraň, to vôbec skyté nebolo. Lebo skryté nosenie on dodržal papierovo, ale v realite proste musel každý, kto sa na neho pozrie, vidieť, že má zbraň." dodal.

Viac o téme: StreľbaOchrankárPolícia Handlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu