Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Veľké zmeny v cenách tepla: Je tu nový a spravodlivejší systém! Pozrite, kto si priplatí a kto ušetrí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Poznajú to najmä ľudia žijúci v bytoch. Zatiaľ, čo vy v zime vo svojom byte kúrite, vaši susedia až tak veľmi nie, no zimou netrpia. Dostačuje im totiž teplo, ktoré k nim prúdi z okolitých bytov – aj od vás. Doteraz takto mohli na teple pekne ušetriť, to by sa však po novom malo zmeniť.

Zmeny sa dotknú všetkých bytových jednotiek, ktoré sú napojené na centrálne vykurovanie, ale aj bytoviek s vlastnou domovou kotolňou či individuálnym zdrojom vykurovania. Nový spôsob výpočtu nákladov za teplo má byť spravodlivejší.

archívne video 

Inteligentná radiátorová hlavica

Ako upozornil denník Pravda, tí, čo doteraz svoj byt vyhrievali za pomoci tepla zo susedných bytov a takto šetrili svoje peňaženky, si po novom zaplatia viac. To isté platí v prípade majiteľov bytov, ktorí v nich nebývajú vôbec, zámerne nekúria a spoliehajú sa na „pomoc“ od susedov. Priplatiť si po novom môžu dokonca aj tí, ktorí sa od centrálneho kúrenia odpojili a inštalovali si vlastný plynový kotol.

Naopak, nový systém má byť spravodlivejší pre domácnosti s vyššou spotrebou tepla či pre rohové či krajné byty, ktoré doplácali na svoju polohu. 

Veľké zmeny v cenách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri rozpočítavaní nákladov na teplo ostáva zachované rozdelenie na spotrebnú a základnú zložku. Vyhláška ustanovuje podiel základnej zložky na úrovni 60 percent. Vlastníci bytov sa však môžu dohodnúť aj na inom percente, ale základná zložka musí dosahovať minimálne 30 percent. Doteraz fungoval systém rozdelenia na spotrebnú a základnú zložku tiež, no nebol limitovaný. V praxi sa tak mohlo stať, že majitelia bytu, ktorí šetrili tým, že využívali teplo zo susedných bytov, mali základnú zložku veľmi nízko, povedzme na 10 percent a spotrebnú zložku, naopak, vysoko, na 90 percentách. Takto dokázali ušetriť. Teraz však musí byť minimálna hranica základnej zložky aspoň 30 percent.

Zmena sa negatívne dotkne aj tých, čo sa rozhodli nevyužívať centrálne kúrenie, ale vykurovať si byt vlastným plynovým kotlom. Náklady na dodávku tepla sa totiž rozdelia na základnú a spotrebnú zložku, pričom základná zložka sa rozpočíta aj na priestory s individuálnym kúrením.

Niektoré skupiny môžu ušetriť

Naopak, ak máte vyššiu spotrebu tepla, môžete v niektorých prípadoch získať. Týka sa to najmä tých, ktorí doteraz nedobrovoľne vykurovali susedov. Pozitívny dopad by to malo mať však aj pre majiteľov rožných bytov s nedobrovoľnými únikmi tepla.

Novinkou je tiež kontrolný mechanizmus, ktorý má zabrániť príliš veľkým rozdielom v nákladoch na teplo. „Princíp spočíva v tom, že byt s najnižšou jednotkovou cenou v prepočte na štvorcový meter sa porovná s bytom s maximálnou cenou. Rozdiel nemá prevyšovať 2,5-násobok,“ vysvetlil pre denník Pravda analytik.

Vyúčtovanie za teplo sa riadi novými pravidlami na základe vyhlášky účinnej od 1. januára 2023. Prvýkrát sa podľa nej postupovalo pri rozpočítavaní dodaného tepla a nákladov za vykurovaciu sezónu 2022/2023. Niektoré správcovské spoločnosti už podľa nového vzorca prepočítali vplyv novej vyhlášky na rozpočítavanie nákladov na teplo, upravili zálohové platby a pripravili domácnosti na nové platby. Mnohé tak ešte neurobili a domácnosti si zmeny všimnú už v aktuálnych vyúčtovaniach.  Domácnosti by mali dostať finálne vyčíslenie do konca mája.

Viac o téme: TeploVykurovanieCena tepla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu