Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Opozičná SaS kritizuje presunutie voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR v parlamente aj odvolanie Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcie členov Súdnej rady SR. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli poslanci za SaS.

Poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) si myslí, že voľbu v parlamente odložili preto, aby si nového sudcu ÚS spomedzi kandidátov mohol vybrať už nový prezident Peter Pellegrini. "Je to spôsob, ako sa nedodržiava zákon," podotkla. Opozícia by sa podľa jej slov vedela zhodnúť na menách dvoch kandidátov na sudcu ÚS, ktorých by podporila.

archívne video

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z postu členov Súdnej rady SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kolíková zároveň skritizovala aj odvolanie Majerníka a Mazáka z funkcie členov Súdnej rady SR. Dôvody, pre ktoré boli odvolaní, považuje za hlúpe klamstvá. Vlastnú nomináciu na nového člena Súdnej rady SaS neplánuje. "Je zrejmé, že náš návrh by neprešiel. Keby sme videli, že je akákoľvek šanca, tak by sme o tom viac uvažovali. Momentálne si nemyslíme, že by to danej osobe prinieslo nejaký prospech, ale skôr lynč," dodala poslankyňa.

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať. SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady (NR) SR na štvrtkovej tlačovej konferencii. "Náš návrh na kandidáta je zrejmý, my si za tým stojíme," uviedol Peter Kotlár (SNS) na adresu Harabina. Dodal, že všetko ostatné bude predmetom ďalších rokovaní s koaličnými partnermi.

"Hľadáme mená, zachytili sme návrh od SNS," doplnil Samuel Migaľ (Hlas-SD) s tým, že sa o menách budú rozprávať a ak bude mať záujem o diskusiu aj opozícia, brániť sa nebudú. Tibor Gašpar (Smer-SD) považuje otázku o kandidátoch za predčasnú. Za Smer-SD uviedol, že budú hľadať zhodu s koaličnými partnermi podľa toho, akí kandidáti budú k dispozícii. "Potom sa k nim budeme vyjadrovať," povedal. Termín voľby odhadnúť nevedel. Priblížil, že aktuálne sa vypíše lehota na navrhnutie kandidátov, následne ich vypočujú vo výbore a potom príde na rad voľba v pléne.

Posunutie voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR Gašpar odôvodnil tým, že zatiaľ zrejme nedošlo k dohode na mene. Vie si predstaviť, že by vybrali aj zo súčasných piatich uchádzačov mená, ktoré by ponúkli aj na rokovanie s opozíciou. Podčiarkol pritom, že na zvolenie kandidátov treba 90 hlasov.

Viac o téme: KritikaSaSÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu