Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko by podľa premiéra Fica malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská republika by mala byť v rámci Európskej únie (EÚ) aktívna a mala by prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) na stredajšom slávnostnom galavečere v priestoroch Bratislavského hradu k 20. výročiu vstupu SR do EÚ.

archívne video

Predseda vlády Robert Fico odpracoval nočnú zmenu v závode pri Topoľčanoch (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Za dôležitú Fico považuje otázku zahraničnej politiky aj ambicióznych plánov EÚ. "Slovenská republika chce byť súčasťou diskusií, či sme schopní rekonštruovať ambiciózne plány, ktoré sú postavené napríklad v oblasti životného prostredia, ale možno aj iné ciele, ktoré sme nastavili," skonštatoval.

Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Slovensko by sa podľa jeho slov malo zaujímať aj o to, ako sa EÚ bude stavať k extrémom v hodnotových otázkach, ale aj o to, ako chce reagovať na prejavy suverenity a samostatnosti individuálnych členských štátov. "Únia je predovšetkým o jednote v rozmanitosti, musíme túto rozmanitosť rešpektovať, v opačnom prípade ide Európa do veľmi komplikovaných období," doplnil.

V tejto súvislosti predseda vlády upozornil na potrebu zachovania práva veta členských štátov. Vďaka nemu sa podľa jeho slov rešpektujú určité prvky rozmanitosti, suverenity a samostatnosti. "Samozrejme, pri plnom rešpektovaní hodnôt a princípov EÚ ako takej," skonštatoval. Zdôraznil tiež potrebu mieru a rešpektu.Slovensku členstvo v Európskej únii podľa premiéra mimoriadne pomohlo. V tejto súvislosti vyzdvihol konsenzus vtedajších koaličných aj opozičných politikov pri referende o vstupe SR do Únie. Poukázal na to, že aj v súčasnosti existuje konsenzus na zotrvaní v EÚ, no líšia sa pohľady na kvalitu nášho budúceho členstva.

Výzvami pre EÚ budú jej rozširovanie, migrácia či otázky trhu

Pred Európskou úniou stoja podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) viaceré výzvy. Zaoberať sa bude musieť napríklad jej ďalším rozširovaním, nelegálnou migráciou či témou trhu. Uviedol to na štvrtkovej medzinárodnej konferencii 20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti. Zároveň zdôraznil, že členstvo v EÚ je pre Slovensko nenahraditeľné, avšak bude naďalej konfrontované jeho suverénnymi pohľadmi.V súvislosti s rozširovaním Únie podotkol, že vláda a Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do EÚ. Je však podľa neho treba byť úprimný a priznať si, že to bude ešte dlhá cesta. Oveľa viac perspektívy a aktivity by podľa Fica mala dať EÚ balkánskym štátom.

VIDEO Členstvo Slovenska v EÚ je podľa Fica nenahraditeľné, jej koncept však naráža na suverenitu Slovenskej republiky

Členstvo Slovenska v EÚ je podľa Fica nenahraditeľné, jej koncept však naráža na suverenitu Slovenskej republiky (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Aktuálne schválená filozofia riešenia migračnej krízy je podľa neho neudržateľná. Zopakoval, že s tzv. migračným paktom nesúhlasí. V tejto súvislosti zároveň zdôraznil potrebu udržania práva veta pre členské štáty. Ak by bolo zrušené, je to podľa jeho slov začiatok konca EÚ. Dôležité je tiež podľa neho, aby boli štáty v rámci EÚ jednomyseľné v otázkach bezpečnosti, zahraničnej politiky a rozpočtu. "Inak bude mať EÚ obrovské problémy," dodal predseda vlády.

Skritizoval postoj Únie v otázkach zahraničnej politiky. Poukázal napríklad na rozdielne postoje voči vojne na Ukrajine a v Izraeli. Negatívne tiež vníma postoj EÚ pri rokovaniach o riešení konfliktu na Ukrajine, pri ktorých podľa jeho slov Únia nevie prísť s mierovou iniciatívou. "V európskej agende má byť mier na prvom mieste, lebo EÚ vznikla ako mierový projekt," podotkol.Do budúcna sa podľa neho EÚ musí zaoberať aj agendou trhu či jadrovou energetikou. Dodal tiež, že EÚ by nemala využívať svoje mechanizmy selektívne.

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu