Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEOROZHOVOR Poslanec Mikloško obhajuje KDH: Nelaškujeme s koalíciou, len hájime záujmy Slovenska!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Poslať list do Bruselu, v ktorom sa píše, že Slovensko je právnym štátom, bolo rozhodnutie vedenia strany, ktoré rešpektuje. Nevníma žiadne rozpory v KDH v tejto otázke. Tvrdí, že kresťanskí demokrati sú naďalej jednotní. „Právny štát tu je, ale smeruje k akémusi autoritatívnemu uchopeniu moci,“ tvrdí najstarší poslanec NR SR. KDH podľa neho nekomunikuje s vládou. Čo si myslí o vykostení strany Robertom Ficom? A prečo takýto list do Bruselu z pera KDH odišiel? Aj tieto otázky pre topky.sk zodpovedal poslanec KDH František Mikloško (76).

Ste spokojný s politikou KDH, ktorú robí v opozícií?

- Som spokojný. Každá politická strana sa na začiatku volebného obdobia nejakým spôsobom hľadá, aby si zachovala tvár, identitu a samozrejme plnila funkciu, ktorú má ako opozičná strana. Vidím, že hľadanie pokračuje a vnútorne diskutujeme. Zatiaľ nemám pocit, že by sme urobili nejakú chybu.

Dokedy sa chce KDH hľadať v opozícií?

- Táto vládna koalícia začala veľmi zhurta. Prvá otázka znela, či ideme na tribúny. Samozrejme, že sme išli. Jasne sme povedali, že nechceme, aby sa tam otvárali iné témy ako tie, ktoré sa týkajú novely trestného zákona. Boli sme tam, lebo sme zápasili o demokraciu. Podporovali sme Ivana Korčoka, lebo sme v ňom podporovali demokratický vývoj na Slovensku. Hľadanie je celý čas. Od situácie k situácií. Myslím si, že ideme dobre.

VIDEOROZHOVOR Poslanec Mikloško obhajuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minulý týždeň boli vo všetkých médiách titulky, že KDH laškuje s vládou. Prečo teda laškujete s vládou?

- Musíme byť konkrétni. V čom?

Milan Majerský minulý týždeň obhajoval, prečo opozičné KDH posielalo list do Bruselu, že Slovensko je právnym štátom a je spôsobilé čerpať európske financie aj po zrušení špeciálnej prokuratúry. Sám ste na začiatku hovorili, že po vzniku vlády ste išli na tribúny proti vláde a jej trestnému zákonu, kde ste videli ohrozenie právneho štátu. Boli ste aj proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry.

- Najprv si povedzme, čo je právny štát. Právny štát je vtedy, keď sú demokratické voľby a z väčšiny vznikne demokratická vláda. To stále platí. Vidíme, že táto vláda si chce uzurpovať a uchopiť moc. Absolútne sme nesúhlasili, že chce amnestovať ľudí, ktorí boli, alebo mali byť odsúdení za korupciu. Proti tomu sme sa jasne postavili. Ale hovoriť o tom, že tu nie je právny štát, je zatiaľ na hrane. Právny štát tu je, ale smeruje k akémusi autoritatívnemu uchopeniu moci. Tam sa staviame veľmi zásadne. Je tu však aj iná vec. Nebohý Milan Zemko mi raz povedal, že keď sa niečo stane v iných národoch, tak sa pýtajú, čo budeme robiť. Slováci, keď sa niečo stane, tak hovoria, čo bude s nami. Historicky sme naučení, že sa niekto o nás postará, alebo vybojuje nejaký zápas. Som presvedčený, že my si musíme vybojovať zápas sami. Nemusíme siahať hneď po najvyššom kalibri. Teda žiadať, aby nám EÚ stopla peniaze. 

Nie je list do Bruselu v rozpore s tým, čo ste prednedávnom hlásali na tribúnach?

- Zrušenie špeciálnej prokuratúry odsudzujeme politicky. Treba povedať, že špeciálna prokuratúra bola zavedená obyčajným zákonom. Preto musíme počítať s tým, že akákoľvek vládna koalícia ho môže obyčajným zákonom aj zrušiť. Diskusia o tom, či je to porušenie právneho štátu, je skôr politická, ako právna.

VIDEOROZHOVOR Poslanec Mikloško obhajuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Chápem to správne, že KDH nevidí porušovanie právneho štátu na Slovensku?

- Vidíme tendenciu, preto upozorňujeme a budeme zápasiť s autoritatívnymi spôsobmi a za žiadnu cenu nebudeme súhlasiť.

Vy osobne ste súhlasili, aby z KDH odišiel takýto list?

- Bolo to politické rozhodnutie a ja ho rešpektujem.

Požiadal vás niekto z vládnej koalície, aby KDH takýto list napísalo?

- Nie. S vládnou koalíciou absolútne nekomunikujeme.

Nesúhlasíte teda s tvrdeniami, že KDH laškuje s vládnou koalíciou?

- Absolútne s tým nesúhlasím. Vôbec sa s nimi nestretávame a nekomunikujeme.

Váš predseda Milan Majerský argumentoval, že hrozí Slovensku stopnutie eurofondov. Naozaj nám to hrozilo?

- Takáto vec bola v hre. Milan Majerský je motivovaný aj komunálnou politikou. Je prešovským županom, KDH má vyše 200 starostov a obrovský počet komunálnych poslancov. KDH si uvedomuje, čo znamená, ak by sme prišli o milióny eur pre regióny Slovenska. Je to kľúčová vec pri obnove Slovenska.

Je pravdou, že táto téma bola vo vnútri KDH kontroverzná a veľmi citlivá?

- Neviem o tom. Bolo to politické rozhodnutie vedenia KDH a nevidím v tom žiadne prekročenie niečoho, kde by sme zrádzali záujmy Slovenska. Za záujmy Slovenska jasne bojujeme.

Hovorí sa, že táto téma rozdelila KDH na dva tábory. Je to pravda?

- Nepočul som o tom. Myslím si, že KDH je jednotné.

VIDEOROZHOVOR Poslanec Mikloško obhajuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fico pred časom povedal, že chce vykostiť KDH. Darí sa mu to?

Ministerstvo životného prostredia sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania. Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Súhlasí s týmto zákonom?

Budete spolupracovať ako opozičná strana s vládou?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo videorozhovore:

 

Viac o téme: RozhovorKDHFrantišek Mikloško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu