Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Heger a Mikulec majú veľký problém: Čaputová si pozorne všíma dianie okolo NBÚ, pohrozila úradníckou vládou!

Mikulec bude mať zrejme čo vysvetľovať. Zobraziť galériu (5)
Mikulec bude mať zrejme čo vysvetľovať. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ak by sa potvrdilo, že dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec porušil zákon a neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia, jednou z možností by bolo aj vymenovanie úradníckej vlády. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá sa však najprv chce oboznámiť s podrobnosťami v tejto veci.

VIDEO Informácie o porušení zákona ako prvý prezentoval poslanec Beluský:

Beluský informoval o záveroch rokovania: NBÚ nezlyhal v prípade previerky pre obvineného Adama Puškára (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania," povedala novinárom. Konštatovala, že si vypýtala protokol z kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Jej kroky budú závisieť od výsledných zistení.

Zákon sa mal porušiť až 29-krát, tvrdí Beluský

K závažným porušeniam zákona na Ministerstve vnútra (MV) SR malo dôjsť podľa predsedu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti NBÚ Martina Beluského  z ĽSNS, ktorý sa odvolával na zistenia bezpečnostného úradu. MV SR v reakcii tieto tvrdenia odmietlo s tým, že minister zákon neporušil a výhrady NBÚ pripomienkoval. Podľa Beluského k takémuto pochybeniu a porušeniu zákona malo dôjsť až 29-krát.

Heger a Mikulec majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Úradnícka vláda by sa zrejme nemala s dôverou o koho oprieť

Vymenovanie úradníckej vlády by podľa prezidentky nebolo pre Slovensko najlepšie riešenie s ohľadom na vyjadrenia politikov, že by takáto vláda nemala v parlamente podporu. "Napriek tomu, ak táto vláda zásadným spôsobom zlyhá, pristúpim k tomu kroku," povedala. Konštatovala tiež, že musí byť pripravená na výkon všetkých svojich právomocí vrátane tejto.

Heger a Mikulec majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martina Kriková )

Vaša zámienka je trápna, reaguje Matovič na Čaputovú

Na Čaputovej vyhlásenie už reagoval aj šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý označil jej slová za "trápnu zámienku na vymenovanie progresívnej vlády".

Heger a Mikulec majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Výbor sa bude záležitosti venovať až v utorok

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť k informáciám o porušovaní zákonov a zákonných postupov na Ministerstve vnútra (MV) SR a v Policajnom zbore, ktoré vyplynuli z výsledkov kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), bude v utorok 4. apríla. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR.

Rokovanie má byť neverejné. Prizvaní sú dočasne poverený minister vnútra Mikulec, policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

"Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec," komentoval na sociálnej sieti predseda výboru Juraj Krúpa (SaS). Hovorí o hanbe, ktorá presahuje hranice SR, keďže sa dotýka aj členstva v NATO. Snahu o vysvetlenie slovami o "uhloch pohľadu" považuje až za smiešnu.  

Heger a Mikulec majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Krúpa - poslanec NR SR)

Viac o téme: ZákonPochybenieúradnícka vládaNBÚZuzana ČaputováRoman MikulecEduard HegerPorušenie tajomstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu