Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poslanci z SaS navrhujú upraviť dôvody odvolávania šéfa NBÚ

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci z SaS chcú umožniť odvolanie riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) nielen na základe zákonom vymedzených dôvodov, ale aj z iných dôvodov či bez uvedenia dôvodov. Navrhovať odvolanie šéfa úradu by mala vláda alebo skupina aspoň 30 poslancov Národnej rady (NR) SR. Do parlamentu s týmto zámerom predložili novelu zákona o ochrane utajovaných skutočností. Legislatívu chcú podľa vlastných slov vrátiť do stavu spred novelizácie v roku 2019.

"V roku 2019 došlo k zmene zákona, v dôsledku ktorej musia byť na odvolanie riaditeľa NBÚ kumulatívne naplnené dve podmienky – navrhovateľ (vláda alebo aspoň 30 poslancov) a zároveň v zákone vymedzené dôvody. Vzhľadom na charakter týchto dôvodov sa stal riaditeľ NBÚ prakticky neodvolateľný. K zmene zákona pritom došlo schválením nenápadného pozmeňujúceho návrhu k novele tzv. zákona proti byrokracii," píše sa v dôvodovej správe.

K úprave zákona malo dôjsť podvodom

Predkladatelia skonštatovali, že zákon sa takto upravil cez pozmeňujúci návrh a bez riadneho odôvodnenia, pričom sa obmedzili možnosti odvolať riaditeľa NBÚ. Tvrdia, že k zmene došlo "de facto podvodom" a postavenie riaditeľa NBÚ považujú za neúmerne silné. Pripomenuli, že po vytvorení úradu patrila v rokoch 2001 až 2004 právomoc odvolávať jeho riaditeľa vláde a zákon na to nestanovoval žiadne dôvody. Obdobne to bolo podľa ich slov aj od roku 2004 do spomínanej novelizácie, keď bol na odvolanie riaditeľa potrebný buď návrh vlády, alebo skupiny aspoň 30 poslancov.

Viac o téme: OdvolávanieŠéf NR SRSaSNBÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu