Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiéra seriálu rozbúrila vody aj u veriacich: Biskup hromží, takéto manipulácie neboli ani za minulého režimu!

Biskup Haľko hromží po premiére seriálu Priznanie. Zobraziť galériu (4)
Biskup Haľko hromží po premiére seriálu Priznanie. (Zdroj: TASR - Michal Svítok, Pavol Zachar, reprofoto RTVS)

BRATISLAVA - Po odvysielaní prvého dielu seriálu Priznanie na RTVS ešte verejná kritika ani zďaleka neskončila. Pomocný biskup bratislavskej diecézy Jozef Haľko si totiž tiež pozrel prvú časť tohto seriálu a bozkávajúce sa slečny mu viac ako prekážajú a verejnoprávnu televíziu dokonca obvinil z manipulácie diváka. Neskôr svoju kritiku formou videa na sociálnej sieti zmazal.

"Na konci seriálu nastalo prekvapenie. Sympatická mladá žena, ktorá sa zasadzuje o riešenie situácie utečenkyne a jej dieťaťa, príde domov a začne sa prezentovať v lesbickom vzťahu,“ popisuje dianie v seriáli Haľko formou videa na Facebooku. 


Diváci RTVS zúria: Keď sa na obrazovkách objavili ony dve... Fúúúha! Zvozili ich pod čiernu zem


Tému otvorili necitlivo, tvrdí Haľko

"Nič netušiaci divák sa musí pozerať na dve ženy, ako sa bozkávajú, ako si vyznávajú lásku, ako kritizujú spoločnosť, ako ich nevie pochopiť, ako hovoria o tolerantnej babičke...“ pokračuje v kritike biskup Haľko, podľa ktorého štátna televízia otvorila takto sledovanú tému necitlivým spôsobom. 

Premiéra seriálu rozbúrila vody
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: RTVS)

Takéto manipulácie vraj nebývali ani za minulých režimov

"To, ako bol tu prezentovaný lesbický homosexuálny vzťah, jednoducho si nezadá ani s marxisticko-leninskými príručkami, ako treba manipulovať diváka. Najprv navodíme sympatiu k hlavnému divákovi a potom v pravej chvíli, ten hlavný hrdina, prezentuje takú vlastnosť, ktorú treba ideologicky podsunúť tím, ktorí tento seriál pozerajú," pokračuje biskup vo videu, ktoré už na sociálnej sieti nie je.

Jozef Haľko
Zobraziť galériu (4)
Jozef Haľko  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Nehovoriac o tom, že explicitné lesbické správanie mohli v tomto čase vidieť aj 15-ročné deti. Keď sa mu takto priamo obrazovo prezentuje správanie takéhoto typu, môže to byť veľmi, veľmi škodlivé, až devastačné," povedal Haľko.

RTVS sa k Haľkovým slovám nebude vyjadrovať, oceňuje však otvorenie diskusie

Po kritike biskupa sa podľa očakávania ozvala aj samotná RTVS. "RTVS vo všetkých svojich seriáloch dlhodobo prináša témy, o ktorých sa málo hovorí a ktoré môžu vyvolávať kontroverziu a širšiu spoločenskú diskusiu. V seriáli Priznanie sme otvorili takýchto tém hneď niekoľko: migrácia, rasizmus, netolerancia, ale aj vzťah osôb rovnakého pohlavia. Vnímame viaceré subjektívne pocity či obvinenia z propagandy alebo necitlivého vyobrazenia ktorejkoľvek z týchto tém. Sme však presvedčení, že tvorcovia seriálu Priznaniu pristupujú k zobrazovaniu týchto tém čo najcitlivejšie a s rešpektom, preto odmietame akékoľvek vyjadrenia o údajnej manipulácii divákov. K obsahu spomínaného videa a myšlienkam p. Haľka sa RTVS nebude vyjadrovať. Vážime si každý názor, obzvlášť taký, ktorý vyvoláva širokú verejnú diskusiu smerujúcu k vzájomnej tolerancii," poskytla stanovisko hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Premiéra seriálu rozbúrila vody
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Viac o téme: SeriálKritikaRTVSPriznanieJozef Haľko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu