Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Zničený primár prehovoril: Pacienti sú vraj agresívnejší, vyžadujú si absurdnosti načítané z internetu

V nemocnici to majú lekári ťažké, pacienti niekedy vyžadujú absurdnosti načítané z internetu. Zobraziť galériu (2)
V nemocnici to majú lekári ťažké, pacienti niekedy vyžadujú absurdnosti načítané z internetu. (Zdroj: Gettyimages.com)

MARTIN - Je krutá doba a po príchode tretej vlny a hrozby nového variantu koronavírusu na Slovensku čoraz viac zapĺňajú lôžka ďalší, prevažne nezaočkovaní pacienti s covidom. Primár pľúcnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin Ivan Kocan o tomto probléme prehovoril a priznal, že pacienti začínajú už byť aj agresívnejší a o covid-19 si čítajú hlúposti, pričom pripomína, že liek ešte stále neexistuje.

archívne video

NA VLASTNÉ OČI Z COVID ODDELENIA: Chrčiaci pacienti a unavení lekári! Antivaxeri sú na svoje rozhodnutie hrdí (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Primár Kocan o aktuálnych problémoch hovoril v rozhovore pre portál MY Turiec. Ten pripomína, že účinná liečba na covid-19 stále neexistuje, len vakcinácia. "Stretávame sa s tým, že časť pacientov sa pri liečbe covidu dožaduje nejakých absurdností. Ľudia majú z internetu načítané úplne hlúposti. Treba si uvedomiť jeden základný fakt, na covid-19 neexistuje liek," sťažuje sa primár.

Lieky, ktoré však treba podať včas

Podľa Kocana v nemocnici majú k dispozícii nejaké lieky, ktoré sú určené na ambulantnú liečbu pozitívnych pacientov, to sú napríklad monoklonálne protilátky, ktoré znižujú riziko hospitalizácie pacientov aj ťažkého priebehu ochorenia. "Treba ich však podať zavčasu, už pri prvých príznakoch, inak výsledok liečby nie je taký, aký by sme si želali," pripomína Kocan.

KORONAVÍRUS Zničený primár prehovoril:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Máme k dispozícii aj antivirotiká, v situáciách, keď už vírus napadá pľúca, podávame lieky, ktoré spomaľujú alebo menia imunitnú odpoveď. Toto všetko je ale podporná liečba. Ak si niekto myslí, že má zaručený liek na covid, tak ho ubezpečujem, že lieky sa musia overiť klinickými štúdiami, nie kuchynskými rečami," opakuje pre verejnosť utrápený primár.

Ventilácia nelieči, len pomáha pacientovi počas choroby

Primár tiež zdôrazňuje, že umelá pľúcna ventilácia je procedúra, ktorá sama osebe pacienta nelieči, pomáha mu len preklenúť obdobie, kedy je pacient vážne chorý a pľúca postihnuté covidom mu zlyhávajú, nie je teda sám schopný robiť výmenu dýchacích plynov. "Z toho vyplýva, že aj keď sú pacienti intubovaní, nemusí to pomôcť," popisuje lekár.

"Väčšina tých pacientov, ktorí končia zle, sú nezaočkovaní. Pokiaľ končia zle zaočkovaní, sú to v drvivej väčšine starší ľudia nad 65 rokov, ktorí majú významné ďalšie ochorenia, napríklad ťažkú obezitu a podobne," doplnil lekár. Dnes vraj už vedia, že šesť mesiacov po druhej dávke vakcíny by mali byť zvlášť rizikoví pacienti zaočkovaní aj treťou posilňujúcou dávkou, aby sa zvýšila ich imunitná odpoveď. "Samozrejme, časť ľudí, ktorí sú ťažko chronicky chorí, nie sú schopní vyvinúť dostatočnú imunitnú odpoveď aj napriek vakcinácii," uzavrel.

Viac o téme: PrimárMartinCovid oddelenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu