Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lepšia smrť ako liečba? Internetom koluje šialený dokument: Vytlačte ma radšej pred nemocnicu na vozíku

Pľúcna ventilácia Zobraziť galériu (4)
Pľúcna ventilácia (Zdroj: Getty Images, Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA – Sociálnymi sieťami sa šíri pofidérny dokument. "Ochrániť" vás má pred tým, aby vás v prípade pozitívneho testu na koronavírus nechali v nemocnici, prípadne po zhoršení stavu napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Namiesto toho svojim podpisom dáte súhlas, že vás majú radšej nad vozíčkom vytlačiť pred nemocničné dvere.

Na to, že v online priestore sa šíri dokument pofidérneho charakteru, upozornila polícia. Ísť má o takzvaný anticovidový reverz. Prostredníctvom neho má pacient svojím podpisom potvrdiť, že ochorenie Covid-19 neexistuje. V prípade, že mu bude aj napriek tomuto jeho názoru indikované výsledkom testu, nemôže vraj naďalej zachovávať dôveru voči zdravotníckemu personálu a ich metódam liečby, a preto podpísaním tohto dokumentu s okamžitou platnosťou ukončí svoj pobyt v nemocnici na vlastné riziko a zodpovednosť.

Lepšia smrť ako liečba?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

"V prípade, ak sa môj zdravotný stav zhorší a budem nútený(á) navštíviť zdravotnícke zariadenie opätovne a moja liečba si bude vyžadovať napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ktorá je podľa môjho názoru vražedným nástrojom, neudeľujem zdravotníckemu personálu súhlas na túto metódu liečby, a to ani v prípade, že dôjde k môjmu nekontrolovateľnému duseniu, pričom aj v tomto prípade budem žiadať na vlastné riziko a zodpovednosť o okamžité skončenie môjho pobytu v nemocnici, a to aj za cenu vyvezenia mojej osoby na vozíku či nosidlách pred dvere nemocnice," píše sa na papieri, ktorý sa objavil na internete.

O čo ide?

Polícia obsah tohto dokumentu konzultovala so zdravotníckym personálom. Výsledkom je, že podľa nich je síce možné podpísať "štandardný reverz" aj pri hospitalizácii v súvislosti s Covid-19, avšak celkom jasne si nevedia predstaviť, akoby si podobný reverz mohol uplatniť pacient, ktorý sa dusí, stráca vedomie a zomiera - jeho jedinou nádejou je pľúcna ventilácia.

Lepšia smrť ako liečba?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Rozhodnutie s tragickým koncom

Od lekárov sa potom polícia dozvedela o dvoch podobných prípadoch z posledného obdobia. Prvý súvisel s tým, že zaočkovaná staršia pani dostala Covid-19, ktorý prekonala doma. "Jej nezaočkovaný manžel ho dostal tiež, išiel do nemocnice, no podpísal reverz a vrátil sa domov. V nemocnici bol pre dýchacie ťažkosti už na druhý deň. O pár dní zomrel," uviedli.

V druhom prípade zasa nezaočkovaný pacient už takmer nemohol dýchať. Jeho posledné slová pred napojením na pľúcnu ventiláciu parafrázovane však zneli "Len ma nedajte zaočkovať." O pár dní zomrel.

Viac o téme: NemocnicaLiečbaHoaxReverzKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu