Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V nitrianskej nemocnici je 400 kusov drahého lieku na Covid-19: Môže zachrániť život! Nepoužili ho ani raz

Liek na ochorenie COVID-19 s názvom Bamlanivimab Zobraziť galériu (2)
Liek na ochorenie COVID-19 s názvom Bamlanivimab (Zdroj: TASR/AP (Eli Lilly via AP))

NITRA - Liek Bamlanivimab má byť podľa štúdií účinný na ochorenie COVID-19. Určený je najmä pre rizikových pacientov s minimálnymi symptómami. Výrobca uvádza, že Bamlanivimab znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia pacienta o 70 percent.

archívne video

COVID automat sa zatiaľ nebude meniť: TOTO sú dôvody odborníkom! V čiernych okresoch je riziko nákazy obrovské​ (Zdroj: Topky/Maarty)

Na stránke korona.gov.sk sa uvádza, že liečba protilátkami (monoclonal antibody – MAB) proti „spike“ bielkovine vírusu SARS-CoV-2 preukázala v klinických štúdiách prínos v liečbe ľahkého až stredne ťažkého ochorenia COVID-19 u dospelých. 

Zbraň v boji proti KORONAVÍRUSU: Slovensko začína naskladňovať nový liek

"Cieľom liečby je zabrániť úmrtiu alebo hospitalizácii. MAB sa podávajú u pacientov, ktorí nevyžadujú hospitalizáciu, alebo aj pacientom, ktorí musia byť z nejakého iného špecifického dôvodu ako ochorenie COVID-19 hospitalizovaní. Ochorenie COVID-19 musí byť pred indikáciou MAB potvrdené RT-PCR testom, MAB je možné indikovať aj u pacientov s typickými klinickými príznakmi ochorenia COVID-19 a pozitívnym rýchlym antigénovým testom na detekciu pôvodcu ochorenia COVID-19," uvádza sa ďalej na stránke s tým, že liek môže indikovať všeobecný lekár pre dospelých, všeobecný lekár pre deti a dorast, alebo lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore infektológia, vnútorné lekárstvo, pneumoftizeológia, imunológia, onkológia, hematológia, nefrológia, hepatológia alebo gastroenterológia, reumatológia, kardiológia.

V Nitre majú 400 kusov

Na zozname zdravotníckych zariadení, ktoré môžu podávať monoklonálne protilátky na liečbu ochorenia Covid-19, je aj Fakultná nemocnica v Nitre. Informoval o tom portál nitra.dnes24.sk. Skúsenosti s podávaním lieku Bamlanivimab zatiaľ nemá žiadne.

"Aktuálne máme k dispozícii 400 kusov tohto lieku, ktorý zatiaľ nebol podaný žiadnemu pacientovi. Liečba je indikovaná praktickým lekárom a do nášho zdravotníckeho zariadenia nebol odoslaný ešte ani jeden takýto pacient," povedala pre portál hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Kubinec.

Liek majú k dispozícii vybrané slovenské nemocnice. Ministerstvo zdravotníctva ho nakúpilo 15 tisíc dávok za 12 964 545 eur. Jedna dávka tak vychádza na 800 eur. Podaných bolo zatiaľ asi 80 dávok. Liek ma exspiráciu začiatkom budúceho roka.

S otázkami sme sa obrátili aj na Ministerstvo zdravotníctva. Doteraz však neodpovedalo.

Viac o téme: NemocnicaLiekyPandémiaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu