Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po astmatickom záchvate zomrelo dieťa: Pediatrička ho odmietla vyšetriť, odborníčka jej kroky obhajuje!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: reprofoto - tvnoviny.sk)

JAROVNICE – Dieťa malo astmatický záchvat, nemalo sa dobre, no lekárka ho odmietla vyšetriť. Presne takýto prípad sa nedávno stal na východe Slovenska v najväčšej rómskej komunite – v Jaroviciach pri Sabinove. Lekárka totiž odmietla dieťa vyšetriť z dôvodu, že jeho matka nebola očkovaná. Hlavná odborníčka sa však svojej kolegyne zastáva – údajne nič zlé neurobila.

Celé sa to udialo ešte minulý týždeň. Štvorročný chlapec z rómskej osady v Jarovniciach pri Sabinove sa necítil dobre, mal astmatický záchvat. 

Archívne VIDEO Tretia vlna bude zrejme ešte horšia! Na Kysuciach hrozí najprísnejšia fáza: Začne sa očkovanie treťou dávkou

Tretia vlna bude zrejme ešte horšia! Na Kysuciach hrozí najprísnejšia fáza: Začne sa očkovanie treťou dávkou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na ochorenie sa liečil od narodenia, viackrát bol kvôli nemu aj hospitalizovaný v nemocnici. Prv ho k lekárke zobrala stará mama, ktorá je zaočkovaná, lekárka ho síce vyšetrila, ale chlapcov dozor do ambulancie nepustila. Informoval o tom portál tvnoviny.sk.

Pediatrička chlapcovi predpísala lieky, no stav sa mu nezlepšoval. Následne s ním išli do ambulancie opäť, tentokrát sa tam vybrala matka dieťaťa. Tá však zaočkovaná nie je a lekárka ho tak odmietla vyšetriť. Astmatický záchvat dieťaťa bol taký silný, že následne skolaboval a privolaní záchranári mu už nedokázali pomôcť. Polícia už vo veci začala konať. Polícia začala v danej veci trestné stíhanie pre prečin usmrtenia,“ uviedol pre portál hovorca prešovskej polície Daniel Džobanik.

Po astmatickom záchvate zomrelo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto - tvnoviny.sk)

Ľuďom z osady sa nepáči postoj lekárky a ňou nastavené pravidlá. Do ambulancie totiž pustí len tých, ktorí sú buď očkovaní, alebo sa dali otestovať. Detská lekárka sa k tomu, prečo ošetruje deti len rodičov spĺňajúcich tieto podmienky, odmietla vyjadriť.

Po astmatickom záchvate zomrelo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: reprofoto - tvnoviny.sk)

Pediatrička sa však do povedomia ľudí dostala už minulý rok. Vtedy bola kritizovaná, že počas pandémie vyšetrovala pacientov cez okno ambulancie. Hlavná odborníčka pre pediatriu ministerstva zdravotníctva Elena Prokopová v tom čase svoju kolegyňu obhajovala a tvrdila, že „pracuje v súlade so všetkými odporúčaniami, ktoré boli dané a publikované na stránke ministerstva zdravotníctva“. Tvrdila, že ide o rovnaký princíp, ako komunikácia lekárov s pacientmi cez telefón. Podľa Prokopovej však lekárka nepochybila ani teraz. Podľa smernice slovenského ministerstva zdravotníctva si totiž lekári môžu sami stanoviť podmienky v ambulanciách.

Po astmatickom záchvate zomrelo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Portál však upozorňuje, že samotná lekárka sa musí dobre chrániť, pretože už je v dôchodkovom veku a trpí onkologickým ochorením. A ak raz zo služby odíde, kompetentní budú za ňu hľadať náhradu do obce s najväčšou rómskou osadou len ťažko.

 

Viac o téme: OčkovanieRómska osadaPediatričkaJarovniceOTPAstmatický záchvatLekárka z JarovnícKontroverzná lekárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu