Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OTRASNÁ ŠTATISTIKA Riešime koronavírus, máme pritom najviac úmrtí na RAKOVINU v EÚ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Štatistika hovorí jasnou a tvrdou rečou. V počte úmrtí na onkologické ochorenia sme na tom najhoršie spomedzi všetkých štátov Európskej únie. Naši pacienti majú horší prístup k liečbe, zoznam dostupných liekov je kratší, ako v mnohých iných štátov a chváliť sa nemáme čím ani z pohľadu prevencie.

Koronavírus patrí bezpochyby k nebezpečným ochoreniam. V počte úmrtí, ktoré si za posledný rok u nás pripísal na svoje konto, sa však ani zďaleka nepribližuje rakovine. Tá má dlhodoba na Slovensku v rebríčku príčin úmrtia dominantné miesto.

Nádorové ochorenia boli podľa údajov Štatistického úradu vlani druhou najčastejšou príčinou smrti. Ich podiel na úmrtiach predstavuje takmer 24-percent. Z toho vyplýva, že približne každý štvrtý Slovák, ktorý vlani zomrel, podľahol práve rakovine. Dokopy ide približne o 14-tisíc ľudí. Pre porovnanie, koronavírus si za minulý rok vyžiadal "iba" niečo málo cez 4-tisíc životov, čo ho zaradilo "až" na tretie miesto. Smutné prvenstvo patrí srdcovo-cievnym chorobám.

OTRASNÁ ŠTATISTIKA Riešime koronavírus,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

V Európskej únii sme na tom najhoršie

Ešte jasnejšie zrkadlo nám však nastavilo porovnanie sa so zvyškom Európskej únie. Podľa najnovších odhadov z európskej databázy European Cancer Information System má práve Slovensko najväčšiu úmrtnosť na onkologické ochorenia spomedzi krajín EÚ. Podobne zle sú na tom v tomto smere ešte Poľsko, Maďarsko a Chorvátsko.

Slovenskí pacienti sú na tom horšie aj čo sa týka dostupnej liečby. Nedávna konferencia GLOBSEC poukázala napríklad na to, že v roku 2011 schválila Európska únia až 27 nových liečebných prípravkov. Na Slovensku sú však z nich dostupné len tri.

OTRASNÁ ŠTATISTIKA Riešime koronavírus,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: www.ecis.jrc.ec.europa.eu)

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana pred nedávnom zároveň upozornil, že na Slovensku nie je dostupná veľká časť onkologických liekov, ktoré hodnotia európski experti ako lieky s najväčším prínosom. "Od roku 2011 bolo v Európe registrovaných 95 originálnych liekov, ktoré sa dajú použiť na liečbu 204 ochorení. Z nich sa na Slovensku štandardne hradí 45. Pri 159 indikáciách máme proste smolu a musíme dúfať, že v prípade potreby nám zdravotné poisťovne schvália žiadosť o výnimkovú liečbu,"uviedol.

OTRASNÁ ŠTATISTIKA Riešime koronavírus,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Diagnostika išlia na vedľajšiu koľaj 

Pandémia koronavírusu zároveň urobila škrt cez rozpočet diagnostike tohto zákerného ochorenia. "Už dnes na základe medzinárodných dát vieme, že v roku 2020 došlo v Európe k približne až 40-percentnému poklesu onkologickej diagnostiky1, ako aj významnému zanedbávaniu prevencie, liečby, či celkovej zdravotnej starostlivosti2. Preto hrozí, že o 5 rokov budeme mať v Európe vysoký nárast počtu novodiagnostikovaných onkologických pacientov až v pokročilých, neskorých štádiách ochorenia. Pre Slovensko je to ešte alarmujúcejšie, keďže už dnes patrí medzi najhoršie krajiny v úmrtnosti na onkologické ochorenia v EÚ," upozornila pred časom aliancia Nie rakovine.

Viac o téme: RakovinaLiečbaPacientiŠtatistikaOnkologické ochoreniaúmrtia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu