Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matovič bude predsedom Rady guvernérov Európskej investičnej banky

Minister financií Igor Matovič
Minister financií Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Minister financií Igor Matovič nahradí vo funkcii Eduarda Hegera, ktorý sa nedávno stal premiérom Slovenskej republiky, a stane sa šéfom Rady guvernérov Európskej investičnej banky. Návrh by sa mal prerokovať v stredu na zasadnutí vlády.

Ak vláda na stredajšom rokovaní schváli predložený návrh, Matovič obsadí funkcie guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj, guvernéra v skupine Svetovej banky, guvernéra Medzinárodnej investičnej banky a taktiež guvernéra Európskej investičnej banky. Informáciu ako prvý priniesol portál Euractiv

"V prípade schválenia návrhu vládou sa pán minister financií Igor Matovič stane aj predsedom Rady guvernérov EIB, ktorú doteraz zastával Eduard Heger," potvrdilo pre Euractiv tlačové oddelenie ministerstva. 

Radu guvernérov EIB tvoria ministri navrhnutý každou z 27 členských krajín. Vo väčšine ide o ministrov, ktorý majú na starosti finančné záležitosti jednotlivých krajín. Medzi hlavné činnosti Rady patrí stanovenie smerníc pre úverovú politiku v súlade s cieľmi politiky EÚ, schvaľovanie ročných finančných správ a účtovných závierok, rozhodovanie o účasti banky na finančných operáciách mimo Európskej únie a o zvýšenie základného imania EIB.

Európska investičná banka je najväčšou medzinárodnou finančnou inštitúciou na svete. V členských štátoch EÚ poskytuje rôzne druhy financovania projektov oblasti infraštruktúry, podpory malých a stredných podnikov inovácií, klimatických zmien a životného prostredia.

Viac o téme: PredsedaGuvernérIgor MatovičRadaEIB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu