Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NAKA začala trestné stíhanie pre premiérov status: Dôvodom je fotografia hákového kríža

Premiér SR Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Premiér SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v súvislosti so statusom s fotografiou hákového kríža, zverejnenom na oficiálnom profile premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na sociálnej sieti, trestné stíhanie za prečin sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Potvrdil to asistent poslanca Národnej rady SR Richarda Rašiho (nezaradený) Martin Dorčák, ktorý pre status v novembri 2020 podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Status bol zverejnený na premiérovom profile 17. novembra 2020 okolo 22.00 h s textom: "Lepší výkričník demokratickému Slovensku ani tí 'slušní ľudia' spred úradu vlády nemohli zanechať". Predseda vlády tak reagoval na protesty, ktoré sa počas Dňa boja za slobodu a demokraciu konali v centre Bratislavy. Autor príspevku sa podľa Dorčáka dopustil trestného činu rozširovania extrémistického materiálu.

Jeho podnet sa týka tiež ľudí, ktorí hákový kríž počas protestov 17. novembra v Bratislave nainštalovali. "Zverejnením fotografie hákového kríža na sociálnej sieti na profile predsedu vlády SR, ktorý má ku dňu 18. novembra 2020 o 20.30 h. 258.528 sledovateľov, príspevok zaznamenal viac ako 10.000 reakcií, vyše 2200 komentárov a 695 zdieľaní, takže sa dá predpokladať, že tento príspevok videlo viac ako 200.000 ľudí," uviedol Dorčák v podaní na prokuratúru.

NAKA začala trestné stíhanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Viac o téme: PremiérVyšetrovanieHákový krížIgor MatovičNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu