Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Krajčí oznámil nové opatrenia: Pripravte sa na výrazné sprísnenia!

Marek Krajčí Zobraziť galériu (5)
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko by mohlo uzavrieť svoju hranicu s Ukrajinou. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Po rokovaní Pandemickej komisie vlády SR to avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Opatrenie navrhne ústrednému krízovému štábu SR. Na zoznam takzvaných červených krajín pribudne Česko. Študenti tiež majú nosiť rúška v škole minimálne do konca septembra. Opatrenia sa dotknú aj hromadných podujatí.

"Chcem aj na tomto mieste poďakovať občanom SR za to, akým bravúrnym spôsobom zvládli prvú vlnu, pretože sme boli disciplinovaní a viac-menej sme tú bitku v prvej vlne vyhrali," uviedol šéf rezortu. Zdôraznil však, že pokiaľ nebude mať Slovensko vakcínu, akékoľvek nadmerné zhromažďovanie a úzke kontakty spôsobujú, že nový koronavírus sa efektívnejšie šíri. Ústredný krízový štáb odporúčal zvolať na pondelok. 

Pri nákaze novým koronavírusom ide podľa jeho slov v jednej tretine o importované prípady, druhú tretinu majú na svedomí rizikové aktivity a zvyšok tvoria pacienti, ktorí sa dostali do kontaktu s ľuďmi z prvej alebo druhej skupiny.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými, čiže zelenými krajinami, budú Švédsko, Bulharsko a Kanada. Zo 14 krajov je tu rizikových desať. Naopak, situácia sa zlepšila v Poľsku, kde je rizikovým už len región Malopoľsko. V susednom Česku je podľa jeho slov situácia oveľa vážnejšia ako v Rakúsku.

"Zo všetkých dát vychádza veľmi rizikovou krajinou Česká republika. Krajiny s nepriaznivou prognózou sú Rakúsko a Maďarsko s tým, že Rakúsko by už v súčasnosti splnilo podmienky červenej krajiny," komentoval a dodal, že ľuďom neodporúča cestovať do zahraničia.

Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou. Slovensko by mohlo uzavrieť svoju hranicu s Ukrajinou. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Opatrenie navrhne ústrednému krízovému štábu SR. 

KORONAVÍRUS Krajčí oznámil nové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Študenti by mali nosiť rúška až do konca septembra

Povinnosť nosiť rúška aj v školách u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách by sa mala predĺžiť minimálne do konca septembra 2020. V školách na prvom stupni bude nosenie rúšok vysoko odporúčané. "Vyhodnotili sme toto opatrenie ako veľmi efektívne, napokon, nasledovali ho aj iné krajiny," upozornil minister. "Keďže situácia na Slovensku vôbec nie je stabilizovaná, práve naopak, považujeme za dôležité túto povinnosť predĺžiť minimálne do konca septembra," povedal.

KORONAVÍRUS Krajčí oznámil nové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zároveň apeloval na zodpovednosť mladých, ktorí sú v druhej vlne hlavnými šíriteľmi nového koronavírusu, aby neignorovali význam rúšok a dodržiavanie protipandemických opatrení. "Pokiaľ je človek mladý, má dobrú imunitu, netrpí na chronické ochorenie, nie je sa veľmi čoho báť," pripustil. "No je našou zodpovednosťou, aby sme nezvyšovali riziko prenosu tohto ochorenia na starších a seniorov. Práve nosením rúšok chránime nielen seba, ale i ostatných," upozornil Krajčí.

Organizovanie hromadných podujatí 

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí. Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy. 

KORONAVÍRUS Krajčí oznámil nové
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Na brífingu v tejto súvislosti vyzval k zodpovednosti a maximálnemu limitovaniu rizika. Poukázal pri tom na fakt, že viacero lokálnych ohnísk nákaz sa objavilo práve na rodinných oslavách. "Ak už teda organizovať svadbu, tak naozaj len v okruhu najbližších príbuzných," apeloval. Upozornil, že od 1. októbra sa v rámci zníženia možného počtu účastníkov podujatí obmedzí aj počet ľudí na svadbe, bude ich môcť byť maximálne 30. Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy. 

Krajčí odporúča zákaz návštev v DSS 

Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska. Rovnako odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam. 

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusPandemická komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu