Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podporovateľ Valla Beblavý zarába na koronavíruse v hlavnom meste

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Magistrát hlavného mesta sa nedávno chválil dokumentom s tromi scenármi možného vývoja pandémie koronavírusu v Bratislave a s dopadmi na obyvateľov. Kým iné mestá na podobných materiáloch pracujú so svojimi internými zamestnancami, aby ušetrili každý cent a ešte si aj vedenia miest znižujú platy, primátor Matúš Vallo si k spolupráci prizval Miroslava Beblavého (Spolu). A nebolo to zadarmo.

1.4.2020 magistrát schválil faktúru firme ESPRI s.r.o. na sumu 5964,0 eur. Teda firme, kde konateľkou je Emília Beblavá a jediným spoločníkom je Miroslav Beblavý, ktorý je lídrom strany Spolu. Práve táto strana spolu s Progresívnym Slovenskom podporovala Matúša Valla na post primátora.

Magistrát sa bráni a vysvetľuje, že na pandemických scenároch participovali aj zamestnanci magistrátu. „Pracoval na tom šéf dátovej politiky mesta, šéf financií, ako aj riaditeľ magistrátu spolu s ďalšími zamestnancami mesta. Pán Beblavý je jedným z autorov scenárov ako externý spolupracovník a odborník na tému verejnej politiky. Ide o komplexný materiál, na ktorom pracovalo niekoľko odborníkov a ktorý sa aktualizuje na pravidelnej báze,“ napísal nám hovorca mesta Peter Bubla. Vysvetlil, že firmu ESPRI si vybrali na základe dlhoročnej odbornej práce a výstupov v oblasti verejných politík, konkrétne strategických plánov a programov, ako aj osobnej skúsenosti pri nastavovaní transparentných výberových konaní na meste.

Zaujímalo nás, či má magistrát s firmou ESPRI s.r.o. podpísanú dlhodobú zmluvu. „Ide o jednorazovú objednávku služieb, ktorá sa ešte čerpá, keďže práca na scenároch vývoja nie je dokončená. Aj z tohto dôvodu doposiaľ nebola za prácu vyplatená odmena, ktorá sa k dnešnému dňu pohybuje na úrovni 4500 eur,“ reagoval Bubla.

Ako Bubla tvrdí, na pandemických scenároch okrem iných zamestnancoch pracoval aj riaditeľ magistrátu Ctibor Košťál. A práve jeho meno nájdete v Obchodnom registri pri spoločnosti ESPRI s.r.o. „Ctibor Košťál nepôsobil v spoločnosti Espri, s.r.o.  Ako riaditeľ občianskeho združenia Slovak Governance Institute SGI - Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť pôsobil necelých osem mesiacov v spoločnosti Governance Institute, s.r.o, ktorá vznikla ako obchodná spoločnosť práve pri SGI. V tejto spoločnosti nebol spoločníkom, nepoberal z jej činnosti žiadne výhody ani príjem. Po jeho odchode zo spoločnosti začiatkom roka 2011 jej jediný spoločník zmenil názov aj sídlo spoločnosti,“ napísal hovorca mesta.

Podľa Obchodného registra Ctibor Košťál nebol síce spoločníkom, ale konateľom firmy Governance Institute, s.r.o, ktorá bola do apríla 2011 právny predchodcom firmy ESPRI s.r.o. Z právneho hľadiska ide teda o tú istú spoločnosť. „Z výpisu z Obchodného registra Okresného súdu Bratislava I vyplýva, že obchodná spoločnosť bola založená zakladateľskou listinou zo dňa 15.3.2007 v súlade s príslušnými ustanoveniami Obchodného zákonníka. Spoločnosť vznikla dňa 12.4.2007. Z predmetného výpisu aj vyplýva, že uvedená obchodná spoločnosť od svojho vzniku zmenila svoje obchodné meno jedenkrát a svoje sídlo trikrát. Napriek týmto zmenám ide stále o tú istú obchodnú spoločnosť, len s iným obchodným menom a sídlom. Uvedené zmeny nemajú vplyv na právnu subjektivitu uvedenej obchodnej spoločnosti,“ vysvetlila pre Topky.sk advokátka Eva Rusiňáková.

Kým za krízové scenáre a dopady hlavné mesto platí aj externej firme, sú mestá, ktoré v tejto krízovej situácií využívajú vlastné zdroje, aby ušetrili peniaze. Ak sa pýtate na ekonomické dopady, mesto Košice má ako jediné mesto v našej krajine ekonomický krízový štáb, ktorý rieši finančné dopady pandémie na samosprávu. Naši zamestnanci vypracovali odhadované výpadky a informovali sme o nich v tlačových správach na stránke mesta,“ vysvetlil nám hovorca Košíc Vladimír Fabian. Rovnako postupuje aj Banská Bystrica a využíva na to vlastných zamestnancov. Hovorkyňa Zdenka Marhefková nám potvrdila, že všetky scenáre a opatrenia súvisiace s koronavírusom si rieši ich mesto samo a to „prostredníctvom nášho Referátu krízového riadenia Mestského úradu“.

Viac o téme: Miroslav BeblavýMatúš ValloCtibor Košťál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu