Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spotreba vody na Slovensku rapídne klesá: Na hranici hygienického minima!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slováci šetria aj na vode. Dokazujú to grafy spotreby vody, ktorá za posledné roky výraznejšie poklesla. Odborníci tento jav vysvetľujú najmä vysokými cenami za vodu a hospodárskym vývojom, ale aj hygienickými návykmi. Pozrite sa, kedy nastal rozhodujúci zlom.

Z údajov sledovaných vo Výskumnom ústave vodného hospodárstva vyplýva, že v slovenských domácnostiach tečie menej a menej vody. V roku 2015 sa špecifická spotreba vody pre domácnosti pohybovala na úrovni 77,3 litra denne na jedného obyvateľa. V roku 2010 bola spotreba vody pre domácnosti o 6,1litra vyššia. Podľa odborníkov má spotreba vody na Slovensku klesajúci trend a výnimkou nie sú ani okolité krajiny.

Na Slovensku je nebezpečná voda, nepite ju! Strašia Briti: Zistili sme, kde je pravda zakopaná

„Česko a Slovensko sú približne na rovnakej úrovni v spotrebe vody, najvyššia spotreba je v Maďarsku, a to okolo 510 kubíkov vody na obyvateľa na rok. Pokles v spotrebe vody zaznamenali aj ostatné krajiny Európy, čo môže byť spôsobené vysokými cenami vody, hospodárskym poklesom, ale aj zmenou povedomia a správania sa obyvateľstva k vode,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská.

Pod hranicou hygienického štandardu

Hoci podľa štatistík spotrebujú Slováci čoraz menej pitnej vody, pokles spotreby vody môže byť spôsobený aj budovaním vlastných zdrojov pitnej vody: „Vysoké ceny pitnej vody vedú obyvateľov k odpájaniu sa od verejných vodovodov a k budovaniu vlastných zdrojov pitnej vody, ktorej kvalita je vo väčšine prípadov ďaleko za hygienickými normami,“ uviedla hovorkyňa Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) Mária Berecová.

„Priemerná špecifická spotreba vody od roku  1995 postupne klesala a v roku 2015 dosiahla hodnotu 165,0 l/.obyv-1.deň-1. Pokles je aj u špecifickej spotreby vody pre domácnosti, ktorá v roku 2015 klesla na 77,3 l.obyv-1.deň-1. Pokles špecifickej spotreby vody je alarmujúci, nakoľko tieto odbery poklesli pod odporúčané hygienické minimum,“ doplnila Berecová.

Spotreba vody na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: VÚVH Bratislava)

Zdroj: VÚVH Bratislava
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: VÚVH Bratislava  (Zdroj: VÚVH Bratislava)

Viac o téme: Pitná vodaHygienaSpotreba vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu