Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pátracia akcia na Dunaji: Hľadali Máriu Teréziu!

Bratislavský okrášľovací spolok počas prieskumu brehu Dunaja a hľadania torza sochy Márie Terézie v Dunaji. Zobraziť galériu (9)
Bratislavský okrášľovací spolok počas prieskumu brehu Dunaja a hľadania torza sochy Márie Terézie v Dunaji. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na prieskumnú akciu hľadania pozostatkov sochy Márie Terézie sa dnes vydal Bratislavský okrášľovací spolok (BOS) s Attilom Tóthom z budapeštianskej výskumnej skupiny Argonauta. Pomenovali ju Čo sa skrýva v Dunaji a v úseku od Vajanského nábrežia po Zuckermandel sonorom pátrali po úlomkoch zničenej sochy.

"Dostali sme ponuku od výskumníkov z Maďarska, ktorí sa profesionálne venujú podvodnej archeológii a skúmajú rieky najmä v Karpatskej kotline. Na lodi požičanej od riečnej polície robíme sondážny výskum brehu Dunaja a z lode podľa GPS navigácie lokalizujeme veci neštandardného tvaru, ktoré by mohli byť úlomky sochy. Druhá fáza by bola ich skúmanie potápačmi," zdôvodnil výkonný riaditeľ BOS Maroš Mačuha.

Bratislavský okrášľovací spolok počas
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neho v spomínanom úseku sú pravdepodobné dva body, kde by sa časti sochy mohli nachádzať. Prvý je v oblasti Námestia Ľudovíta Štúra, kde v roku 1921 československí legionári po rozbití sochy jej kúsky hádzali do Dunaja. Tam sa už v 50-tych rokoch našla hlava koňa a časť sukne Márie Terézie. Druhý bod je v lokalite Zuckermandel, kde v minulosti bol brod cez Dunaj pre kupcov s tovarom.

Bratislavský okrášľovací spolok počas
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Mária Terézie bola korunovaná 25. júna 1741 ako jediná panovníčka v takmer 400-ročnom najslávnejšom kráľovskom období Bratislavy. BOS sa usiluje obnoviť jej zničenú sochu.

"Takýto prieskum sa robí v Bratislave prvý raz. Jeho výsledky, ale aj iných prieskumov v Dunaji budú prezentované počas prednášky v utorok 9. apríla o 15:30 hodine na výstavisku Incheba v rámci expa Pamiatky 2013. Tam budeme mať stánok, v ktorom odprezentujeme našu činnosť, najmä však projekt záchrany Viedenskej električky," dodal Mačuha.

Bratislavský okrášľovací spolok počas
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu