Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lekárka odsúdená za smrť prehovorila o Miškovej (†4) liečbe: Úlohu vraj splnila, upokojil sa!

Lekárku za smrť chlapčeka odsúdili na 2,5 roka
Lekárku za smrť chlapčeka odsúdili na 2,5 roka (Zdroj: TASR, FB)

TRENČÍN – Na Slovensku po prvýkrát odsúdili lekára za smrť pacienta. Detská lekárka Eva Gajdošová, ktorej v utorok Okresný súd v Trenčíne vymeral za smrť chlapčeka 2,5 roka za mrežami, s rozsudkom nesúhlasí a odvolala sa. Malý Miško (†4) údajne nezomrel jej vinou, práve naopak, po jej liečbe sa mu malo polepšiť.

Miško zomrel, keď mal len štyri roky na hnisavý zápal pľúc a pohrudnice. Stalo sa tak po tom, čo ho detská lekárka Eva Gajdošová dvakrát poslala domov z pohotovosti. Podľa utorňajšieho rozsudku Okresného súdu v Trenčíne vtedy hrubo zanedbala Miškov zdravotný stav, riadne ho nevyšetrila a nehospitalizovala. Doktorka však tieto tvrdenia popiera a voči 2,5-ročnému nepodmienečnému trestu sa odvolala.

„Som nevinná, po mojej liečbe sa dieťa upokojilo. Nemala som dôvod ho hospitalizovať,“ vypovedala pred súdom Gajdošová. Súd však celú vec vidí inak. „Na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenie s cielenou útočnou liečbou,“ tlmočil rozsudok trenčianskeho súdu jeho hovorca Roman Tarabus. Lekárka mala navyše chlapčekovi aj určiť zlú diagnózu.

Renáta, matka nebohého chlapčeka, je s rozsudkom spokojná. Synčeka už jej síce nič nevráti, no to, že lekárka bude za svoju nedbanlivosť potrestaná, aspoň trochu zmiernilo jej utrpenie. Napriek tomu, že od osudného dňa už ubehlo niekoľko rokov, spomienka na Miška je pre ňu stále bolestivá. Osud sa s Renátou nepekne zahral aj v roku 2000, keď pri autonehode prišla  o druhého syna.

Miško bol dovtedy úplne zdravé dieťatko, v polovici decembra 2009 však dostal vysoké horúčky, a preto ho matka vzala na pohotovosť do ilavskej nemocnice, odkiaľ ho službukonajúca detská lekárka Eva Gajdošová poslala domov. Štyri hodiny na to, sa však matka s chlapčekom na pohotovosť vrátila, pretože jeho stav sa zhoršoval. Lekárka ho však ani vtedy nehospitalizovala. „Nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby. Predovšetkým nerozšírila vyšetrenia o tzv. zápalové markery a nevyšetrila snímku hrudníka, na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenie s cielenou útočnou liečbou,“ dodal Tarabus.

V dôsledku toho Miško deň na to doma zomrel. Príčinou smrti bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice. Okresný súd v Trenčíne v utorok lekárku Gajdošovú odsúdil na 2,5 roka nepodmienečne a zaradil ju na výkon trestu do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň jej zakázal vykonávať lekársku prax na šesť rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, lekárka sa voči nemu odvolala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu