Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Otvorená nová doména .eu, určená je všetkým obyvateľom EÚ

BRATISLAVA - Každý, kto má internetovú adresu v rámci Európskej únie (EÚ), si môže na internete zaregistrovať webovú lokalitu alebo e-mailovú adresu .eu. Nová doména, ktorú otvorili dnes o 11.00 h, je dostupná všetkým obyvateľom EÚ, občanom, združeniam i klubom.

Doména poskytuje nový priestor na internete a propaguje internetovú identitu EÚ. Ktorýkoľvek obyvateľ EÚ si môže zaregistrovať názov domény bez toho, aby musel vyhľadávať predchádzajúce prístupové práva. Znamená to, že každý, kto má adresu v rámci EÚ, si môže na internete zaregistrovať webovú lokalitu alebo e-mailovú adresu .eu.

Jednou z výhod domény .eu je to, že európski občania využívajú špeciálnu identitu v kybernetickom svete a zároveň sú z hľadiska práv spotrebiteľov a jednotlivcov pod ochranou európskych zákonov najmä v oblasti ochrany súkromia a osobných údajov.

Registrovanie názvov domén s príponou .eu by nemalo byť veľmi drahé. Register stanoví základný poplatok 10 eur na pokrytie správnych nákladov. Registrátori pridajú svoju ziskovú maržu, ktorá by mala zodpovedať úrovni a kvalite poskytovaných služieb. V každom prípade sa koncovým užívateľom odporúča pozorne si prejsť ponuky registrátorov, pretože ceny a služby sa môžu výrazne líšiť.

V období tzv. úsvitu registrácie domén .eu, ktoré trvalo od 7. decembra 2005 do dnešného predpoludnia, požiadalo o webovú adresu .eu viac ako 300 000 verejných orgánov, držiteľov ochranných známok a iných predošlých práv. Európska komisia očakáva, že .eu dosiahne rovnaký význam ako doména .com, ktorá je svetovým lídrom medzi doménami najvyššej úrovne.

Informácie o tom, ako žiadať o názov domény .eu >>

Ďalšie informácie sú dostupné na internetových adresách:
europa.eu.int/information_society
europa.eu.int/information_society/policy
eurid.org
adreu.eurid.eu
infso-desk@cec.eu.int
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu