Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Karlovarský festival odštartoval: Richard Gere pokľakol pred prezidentom festivalu!

Richard Gere v Karlových Varoch Zobraziť galériu (8)
Richard Gere v Karlových Varoch (Zdroj: SITA)

KARLOVE VARY - Vo Veľkej sále hotela Thermal sa začal 50. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Pri otváracom ceremoniáli, ktorý už po dvadsiatykrát moderoval Marek Eben, prevzal Richard Gere Krištáľový glóbus, ktorým festival ocenil jeho mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Odovzdal mu ho prezident festivalu Jiří Bartoška. Publikum pripravilo americkému hercovi búrlivé standing ovation.

"Je krásna, veľmi krásna," povedal Gere o cene a dodal, že na festival prišiel rád. Pripomenul Václava Havla, s ktorým bol v kontakte, aj keď sa spolu nikdy nestretli, vážil si ho kvôli jeho vzťahu k dalajlámovi. Uviedol, že pochádza z mesta oveľa menšieho, než sú Karlove Vary, že na herectvo sa dal ako devätnásťročný. 
 
"Sú to príležitosti, kedy si uvedomím, čo vlastne robím. Robím to už 46 rokov. Je krásne rozprávať príbehy - my si tým zarábame. Každý človek má svoj vlastný príbeh a stretávajú sa, pretože sme súčasťou prepojeného vesmíru," uviedol herec, ktorý na javisku pokľakol na jedno koleno a poklonil sa Bartoškovi. Aj tomu prítomní aplaudovali postojačky - a to keď Eben Bartošku, zotaveného po vážnej chorobe, privítal na obvyklom mieste v 12. rade. Jeho prítomnosť označil za luxusný darček.
 
Pozvaní hostia potom v zaplnenom hľadisku vzhliadli novú znelku, ktorú režisér Martin Krejčí nakrútil s vlaňajším držiteľom Krištáľového glóbusu Melom Gibsonom. V publiku boli napríklad minister kultúry Daniel Herman, bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií, veľvyslankyňou na Slovensku, a herečka a bývalá prvá dáma Dagmar Havlová.
 
Premietanie filmu Time Out of Mind potom uviedli aj herečka Jena Maloneová a režisér Oren Moverman. Gere v ňom stvárnil bezdomovca v súčasnom New Yorku, ktorého jedinou nádejou v bezvýchodiskovej situácii je dávno odcudzená dcéra, ku ktorej sa snaží nájsť cestu.
 
Ceremoniál bol vzhľadom k festivalovému jubileu trochu odlišný. Marek Eben sa na javisko dostal rovnako ako v Laterne magike priamo z plátna - z predtočeného filmu, ktorého hlavným predmetom bola narodeninová torta. Účastníkov večera pozval na takmer 50-minútovú púť festivalovými ročníkmi, ktorú naživo komentoval, zatiaľ čo na plátne ju pripomenuli zostrihy dobových dokumentov aj animované hrané sekvencie. Niekoľkokrát sa z hľadiska ozval spontánny potlesk - najmä, keď sa v nich objavil bývalý prezident Havel či Bartoška s umeleckou riaditeľkou Evou Zaoralovou, ktorí festivalovú štafetu prevzali pred dvadsiatimi dvoma rokmi.
 
Než Bartoška odovzdal hlavnú festivalovú cenu, upozornil, že päťdesiat rokov v živote človeka je relatívne krátka doba, zatiaľ čo rovnaký časový úsek v živote kultúrnej udalosti je doba dlhý. "Nevieme, ako dlho pobežíme, ale bežíme, baví nás to a hlavne nás to napĺňa. Verím, že k vašej aj našej radosti pobežíme ešte veľmi dlho," povedal. Poďakoval sponzorom aj divákom, bez ktorých by festival stratil zmysel.
 
Prejazd Gera s ďalšími hosťami otvorenými vozidlami z Grandhotela Pupp ku kinosále sledovali aj v sparnom podvečere tisíce ľudí. Rovnako ako Gibson vlani a John Travolta rok pred ním sa aj Gere vybral medzi čakajúcich a niekoľkým z nich sa podpísal. "Zdravím všetkých fanúšikov a milovníkov mojich filmov," povedal nečakane do mikrofónu, ktorý vzal moderátorovi pred Thermal.
 
Prvý festivalový deň sa pretiahne dlho cez polnoc. Organizátori ho poňali ako sviatok tých, ktorí mu dávajú charakter - filmových fanúšikov. Ozdobení motýlikom pri krku a v prípade dievčat s bordovo nalíčenými perami zaplnili v rámci filmovej noci kúpeľné centrum. Čakal ich koncert kapely Lucie, audiovizuálna šou performera Vladimira 518 či projekcia dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň, ktorý mapuje minulé ročníky.
 
Náklady na organizovanie MFF činia 130 miliónov korún (takmer 4 800 000 eur). Štát prispieva dotáciou 30 miliónov (takmer 1 106 000), osem pridalo mesto a sedem Karlovarský kraj. Zvyšok hradia partneri. Tržby zo vstupeniek a festivalových pasov predstavovali vlani zhruba päť miliónov.
Viac o téme: Karlove VaryRichard Gere
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu