Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyhýbate sa sacharidom v snahe schudnúť? Robíte obrovskú chybu, tvrdí odborník: Skúste radšej toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Ak sa aj vy snažíte schudnúť do leta, no nedarí sa vám to, možno robíte rovnakú chybu ako väčšina ľudí – vyhýbate sa sacharidom. Tie sú už dlhé roky strašiakom mnohých, ktorí sa snažia zhodiť kilá navyše. Fitness odborník však tvrdí, že sacharidy v skutočnosti chudnutie podporujú.

Odborníci v oblasti fitness tvrdia, že trojnásobné zvýšenie príjmu sacharidov môže skutočne pomôcť pri chudnutí, a to napriek zlej povesti, ktorú si sacharidy získali v kruhoch diét. Cyklické stravovanie sacharidmi údajne napravuje váš metabolizmus, ktorý môže byť negatívne ovplyvnený nárazovými diétami (diéty s menej ako 800 kalóriami). Je to aj trvalo udržateľný spôsob, ako zhodiť kilá a pritom si stále dopriať obľúbenú pizzu alebo cestoviny.

Vyhýbate sa sacharidom v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rowan Cooke, odborník na šport a cvičenie v spoločnosti Bulk.com, pre denník Daily Star vysvetľuje: „Ak sa stravujete s kalorickým deficitom a cvičíte niekoľkokrát týždenne, ale nechudnete, môže to byť spôsobené tým, že váš metabolizmus nefunguje správne.“ Cyklovanie sacharidov v podstate funguje tak, že vaše telo spaľuje tuk namiesto sacharidov a svalových tkanív. Tento proces zahŕňa striedanie dní s vysokým obsahom sacharidov a dní s nízkym obsahom sacharidov. „Okrem toho, že môžete jesť akúkoľvek pizzu alebo cestoviny, ktoré máte radi, stačí vám urobiť dve 15-minútové HIIT cvičenia týždenne,“ uviedol ďalej Cooke.

Odporúčaný denný príjem kalórií je približne 2 000 kalórií (u mužov 2 500 kalórií), pričom 900 až 1 300 kalórií by malo pochádzať zo sacharidov. Preto by ste mali denne skonzumovať 225 až 325 gramov sacharidov. „Pri cyklickom sacharidovom stravovaní budete dva dni konzumovať vysoké množstvo sacharidov, od 175 do 275 gramov, a tri dni budete konzumovať nízke množstvo sacharidov, od 100 do 125 gramov denne. Počas dvoch dní, keď budete jesť viac sacharidov, budete denne vykonávať 15 minút HIIT,“ povedal Cooke. Po tréningu môže vaše telo spaľovať kalórie 24 až 48 hodín, čo je známe ako efekt následného spaľovania.

Vyhýbate sa sacharidom v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Zatiaľ čo tento cyklus funguje počas piatich dní, napríklad od pondelka do piatku, počas zvyšných dvoch dní v týždni sa môžete zamerať na to, aby ste sa stravovali ako zvyčajne,“ uviedol ďalej. Podľa jeho slov je tento režim skvelým spôsobom, ako sa neochudobňovať o potraviny, ktoré si pri klasických diétach nemôžete dopriať. Za normálnych okolností pri tomto cykle začnete pozorovať malé výsledky už do dvoch týždňov. Do šiestich týždňov môžete podľa Cooka vidieť výrazné výsledky a užívať si vyvážený, zdravý životný štýl.

Viac o téme: ChudnutieSacharidyCyklovanie sacharidov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu