Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci odhalili mrazivú praktiku našich európskych predkov: Dnes ju využíva mafia! Otrasný spôsob smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AVIGNON – Zdá sa, že vraždenie obetí metódou „incaprettamento“, teda priviazanie krku k nohám ohnutým za chrbtom, bolo tradíciou vo veľkej časti neolitickej Európy. Nová štúdia identifikovala vyše tucet takýchto vrážd v priebehu viac ako 2 000 rokov.

Štúdia vznikla po opätovnom preskúmaní starovekého hrobu, ktorý bol objavený pred viac ako 20 rokmi v Saint-Paul-Trois-Châteaux pri Avignone v južnom Francúzsku. Hrobka predstavuje jamu, kde sa skladovalo obilie a boli v nej uložené pozostatky troch žien, ktoré tam boli pochované približne pred 5 500 rokmi. Nová štúdia reinterpretuje v časopise Science Advances polohu dvoch kostier a naznačuje, že tieto osoby boli úmyselne zabité: najprv zviazaním spôsobom nazývaným „incaprettamento“ a potom pochovaním za života, možno pri poľnohospodárskom rituáli.

Vedúci autor štúdie Eric Crubézy, biologický antropológ z Univerzity Paula Sabatiera v Toulouse vo Francúzsku, pre Live Science uviedol, že hrob mal veľa poľnohospodárskej symboliky. Poznamenal, že drevená konštrukcia postavená nad ňou bola v čase slnovratu zarovnaná so slnkom a že v blízkosti sa našlo niekoľko rozbitých kameňov na mletie obilia. Výskumníci chceli preskúmať myšlienku ľudských obetí v Saint-Paul-Trois-Châteaux. Našli dôkazy o 20 pravdepodobných prípadoch obetných vrážd s použitím metódy incaprettamenta na 14 neolitických (nová doba kamenná) lokalitách z obdobia 5400 až 3500 rokov pred našim letopočtom. Našli tiež dokumenty opisujúce mezolitické (stredná doba kamenná) skalné umenie v jaskyni Addaura na Sicílii, ktoré vzniklo v období 14 000 až 11 000 rokov pred naším letopočtom.

Podľa Crubézyho sa zdá, že incaprettamento vzniklo ako obetný zvyk v mezolite, teda ešte pred poľnohospodárstvom. Tento spôsob ľudskej obete bol rozšírený vo veľkej časti neolitickej Európy, pričom doklady o tejto praxi sa nachádzajú na lokalitách od Českej republiky až po Španielsko. Najstarším nálezom je hrob pri Brne-Bohuniciach v Českej republike, ktorý je datovaný do obdobia približne 5400 rokov pred naším letopočtom, a najnovším je hrob v Saint-Paul-Trois-Châteaux, čo naznačuje, že táto prax pretrvávala viac ako 2000 rokov.

Hrôzostrašné vraždy

Zväzky, ktorými boli tieto dve osoby v Saint-Paul-Trois-Châteaux zviazané, sa už dávno rozpadli, ale niekoľko znakov na ich kostrách – napríklad nezvyčajná poloha nôh – naznačuje, ako zomreli. Tretia žena v hrobke bola zrejme staršia a pravdepodobne zomrela prirodzenou smrťou, zistili vedci. Aj ona bola pochovaná na tú dobu normálne, na boku v strede hrobky. To naznačuje, že bola obradne pochovaná po svojej prirodzenej smrti a že dve mladšie ženy boli obetované, aby boli pochované spolu s ňou. „Zdá sa, že obe obete boli pripútané ťažkými úlomkami kameňov, ktoré sa používali na mletie obilia, čo naznačuje, že napriek zviazaniu boli pri pochovávaní ešte živé,“ povedal Crubézy.

Hrozný spôsob vraždy incaprettamento sa dnes spája s talianskou mafiou, ktorá ho niekedy používala ako formu varovania alebo pokarhania. Crubézy dodal, že nie je známe, prečo sa incaprettamento používalo pri ľudských obetiach v dobe kamennej, ale mohlo to byť preto, že takto zviazaná osoba sa mohla považovať skôr za uškrtenú, než za zabitú niekým iným.

Viac o téme: VýskumNeolitObetaIncaprettamento
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu