Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Archeológovia konečne objavili TO, o čom len roky tušili: FOTO úžasného nálezu v Egypte

Virtuálny pohľad na unikátnu záhradu Zobraziť galériu (4)
Virtuálny pohľad na unikátnu záhradu (Zdroj: facebook/CSIC)

LUXOR - Vôbec prvýkrát v histórii sa archeológom podarilo vykopať spod zeme unikátnu pohrebnú záhradu, ktorá vznikla pred 4000 rokmi. Toto miesto v minulosti zdobili rastliny, ktoré pestovali starí egyptskí veriaci s presvedčením, že tak pomôžu svojim zosnulým nájsť pokoj.

Ľudia v dávnej minulosti praktizovali mnoho zaujímavých rituálov a obradov. Práve Egypt a jeho niekdajší obyvatelia sú nimi známi. Za výstavbou pyramíd taktiež stojí určitý rituál, šlo o obrad pochovávania dôležitých členov spoločnosti, najmä faraónov.

Kanadskí archeológovia vo vytržení: Vykopávky odhalili rekordný nález

Archeológovia však už dlhší čas mali podozrenie na existenciu úplne odlišného druhu rituálu pochovávania Egypťanov, než aký sme mali možnosť doteraz poznať. Historici sa domnievali, že existujú akési "pohrebné záhrady", ktoré boli zobrazované na starobylých egyptských kresbách. Tieto záhrady sa po dlhých rokoch pátrania podarilo nedávno konečne nájsť. 

Archeológovia konečne objavili TO,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/CSIC)

"Toto je vôbec prvýkrát, čo sme takúto záhradu objavili. Archeológia môže konečne potvrdiť existenciu niečoho, čo je vyobrazené na starodávnych maľbách," vyslovil vedúci výskumník, doktor Jose Manuel Galán zo Španielskej národnej rady pre výskum (CSIC). Pohrebná záhrada bola objavená na kopci Dra Abu el-Naga, v blízkosti mesta Luxor. Samotný archeologický nález bol súčasťou projektu šestnásťročného výkopu Djehuty, v rámci ktorého boli uskutočnené i mnohé iné objavy.

Grafická prezentácia, ako kedysi záhrada asi vyzerala
Zobraziť galériu (4)
Grafická prezentácia, ako kedysi záhrada asi vyzerala  (Zdroj: facebook/CSIC)

Skalnatá hrobka, ktorá bola súčasťou záhrady, sa datuje od dvanástej dynastie Stredného kráľovstva, teda do obdobia približne 2000 rokov pred naším letopočtom. Súčasťou hrobky boli mriežky či kvetináče, ktoré slúžili na pestovanie rastlín, kvetov a malých stromov. Staroveká egyptská kultúra spájala určité rastliny s inými aspektmi života, ktoré sa snaží pokračujúci výskum vysvetliť.

Archeológovia konečne objavili TO,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/CSIC)

"Rastliny rastúce na mieste pohrebnej záhrady mali symbolický význam a mohli by zohrávať úlohu v pohrebných rituáloch, preto záhrada poskytne aj informácie o náboženských presvedčeniach a praktikách, ako aj o kultúre a spoločnosti v čase dvanástej dynastie, keď sa Téby stali hlavným mestom jednotného kráľovstva Horného a Dolného Egypta po prvýkrát," vysvetlil Galán.

Grafická prezentácia, ako asi záhrada kedysi vyzerala
Zobraziť galériu (4)
Grafická prezentácia, ako asi záhrada kedysi vyzerala  (Zdroj: facebook/CSIC)

Momentálne sa experti snažia identifikovať druh semien, ktoré boli na mieste výkopu nájdené. Objav tak unikátneho miesta naznačuje, že i v dnešnej dobe pravdepodobne stále nepoznáme všetky zvyky a tradície našich predkov, ktoré by nás obohatili o ďalšie vzácne poznatky.

Viac o téme: EgyptArcheologický objavPohrebná záhrada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu