Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladík prišiel o penis, dostal nový: Má to háčik, je inej farby!

Tím chirurgov počas zákroku Zobraziť galériu (2)
Tím chirurgov počas zákroku (Zdroj: profimedia.sk)

KAPSKÉ MESTO - Afričan pred časom podstúpil obriezku, kvôli ktorej nakoniec prišiel o celý penis. Ten mu neskôr transplantovali, lenže niečo tu akosi nesedelo. Jeho farba. A tak sa teraz má stať prvým človekom, ktorému ju majú zmeniť pomocou tetovania.

Nemenovaný Juhoafričan ešte v mladosti prišiel v dôsledku zle vykonanej obriezky o svoj pohlavný orgán. Len ako tretí človek na svete nedávno podstúpil transplantáciu penisu. Chirurgovia, ktorí zákrok vykonali, však prezradili, že v tejto veci zostáva vyriešiť už len jeden delikátny problém. Nazvali ho "farebným nesúladom". 

"Pacient je černoch, ale darca je beloch. Pre túto transplantačnú procedúru máme veľmi málo darcov, tak sme nemali na výber. Pacient je ale aj napriek tomu nesmierne šťastný a zotavuje sa dobre," uviedol profesor Andre van der Merwe s tým, že do polroka by mal muž nadobudnúť močovú aj reproduktívnu funkciu. 

Mladík prišiel o penis,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Spomínaný problém sa lekári rozhodli vyriešiť lekárskym tetovaním. To doslovne znamená, že biely penis zafarbia na čierno. Štyridsaťročný pacient mal pred operáciou niekoľko vzťahov, no vždy, keď prišla reč na sex, vyplašil sa. Tento problém viac nemá, pretože už teraz, len niekoľko týždňov po transplantácii, zažíva erekciu. 

Historická operácia pre amerických lekárov: Po prvýkrát transplantovali penis

Ku zmrzačeniu pohlavného údu dochádza v Afrike pomerne často, a to práve kvôli komplikáciám počas rituálov. Len v Juhoafrickej republike takto ročne príde čiastočne alebo úplne o penis v priemere 250 mužov. O prípade informoval magazín Journal of Materials Science. 

Viac o téme: Transplantácia penisu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu